petrovicdusan@akademijaumetnosti.edu.rs

Dr Dušan PetrovićUža naučna odnosno umetnička oblast: Muzičke umetnosti – Muzička produkcija

Akademska karijera: Diplomirao Kompoziciju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Sound Design na Berklee College (Boston, Massachusetts). Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i odbranio doktorsku disertaciju “Interakcija računara i kompozitora” u oblasti Muzike i dizajna zvuka na Akademiji umetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor  na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Reprezentativne reference:

– Dobitnik tri nagrade na jugoslovenskim festivalima “Nedelja radija”, kao i godišnje nagrade Radio Beograda za najbolju muziku u radio drami (1989).

– Autorska muzika i dizajn zvuka za filmove Šta radiš večerasSrećna porodica,Halidin sedmi plamen i Iz vedrog neba. Autor muzike i dizajna zvuka za televizijske serije Ogledi iz pravopisa i Mansarda.

– Autor muzike i dizajna zvuka za pozorišne predstave Ribarske svađe Karla Goldonija – Šabačko pozorište, KULT Teatar, Beograd; Ah, to vreme uživanjaVladimira Lazića, Narodno pozorište “Sterija”, Vršac; Ljubavnik velikog stila Reja Kunija – Zvezdara Teatar, Beograd; Don Žuan se vraća iz rata, …

– Autor muzike za preko 10 radio drama i velikog broja najavnih TV špica, spotova i reklama.

– Varijacije za klavirSvita za klavirAriosoCapriccioRondo za klavirPohvala vatri – ciklus solo pesama, Od zlata jabuka – kompozicije za mešoviti hor, Sekstet “4+2”, Divertimento za kamerni ansambl, Simfonijski diptih, Muzika za orkestar,… Autorska muzika izvođena je na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu, Studiju “M” u Novom Sadu, Dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, Moskvi…

– Snimanje i post-produkcija brojnih muzičkih vinila, kasetnih izdanja i kompakt-diskova, kako za domaće, tako i za inostrano tržište – francuski Virgin i japanskiSony. Sinhronizacija i nadsinhronizacija brojnih crtanih TV serija (Avanture Džonija Kvesta, dugometražnog crtanog filma Kiriku).

– Glavni urednik časopisa “Music” (izdavač SkyMusic, Beograd), vodećeg stručnog časopisa u oblasti muzike, muzičke tehnologije i produkcije.

Leave a comment