maricavn011@yahoo.com

Marica Vuletić NaumovićUža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Gluma

Umetnička/akademska karijera: Završila dve godine studija na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirala Glumu i Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista Francuske vlade, usavršavala se 1989/90. godine u oblasti teatarskog izraza, scenskog pokreta i mime u Ecole Jacques Lecoq – Mime, Mouvement, Theatre u Parizu.

Od 1999. predaje Scenski pokret na Akademiji umetnosti; u zvanje docenta izabrana 1999, vanredni profesor postala 2004. a 2009. izabrana u zvanje redovnog profesora. Osnove pozorišne režije predaje u školskoj 2013-2014. godini. Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu asistent za predmet gluma od 1997. do 1998. godine. Od 2001. do 2009. godine predaje Scenski pokret na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banja Luci, u Republici Srpskoj (BiH). Saradnik u Školi glume u Pozorištu Mladih  “Dadov” od 2011.

Od 1986. do 1997. stalno angažovana u Pozorištu “Boško Buha” – Scena “Kod konja”. Član Drame Beogradskog dramskog pozorišta od 1997. do 1999. godine. Ostvarila više od 50 uloga, i odigrala ukupno preko 1000 predstava. Na filmu, televiziji i radiju ostvarila više od 20 uloga, i sinhronizovala preko 1200 crtanih filmova. Kao pozorišni reditelj ostvarila dvanaest režija, tri monodrame i dve asistenture režije, a kao radio reditelj dvanaest radio drama. Kao stručni saradnik za scenski pokret bila angažovana u trinaest predstava. Takođe, ostvarila kostimografiju u jedanaest, scenografiju u devet, dramatizaciju u devet, adaptaciju teksta u pet i izbor muzike u jedanaest predstava.

Učestvovala u radu više seminara i radionica: u okviru interdisciplinarnog seminara na temu ŽRTVA Istraživačke stanice Petnica, ostvarila dramatizaciju pesme “Zidanje Skadra” i organizovala rad polaznika na njenoj inscenaciji (1994); seminar “The Eyes of Phedra” u Kardifu (Vels, Velika Britanija) iz oblasti glumačkog izraza kroz pokret (1995) – predstava igrana u pozorištima Chafter Theatre i But Theatre pod vođstvom Firence Gvidi (Firenza Guidi); radionica Shiro Daimon (Japan), kao i Ane Zubraycke i Gregora Brala (Poljska) 1996. u okviru Međunarodnih susreta pozorišnih radionica u Beogradu; vodila seminar iz glume u okviru programa “Kulturno leto Pirot ‘98”; na Festival-akademiji Teatra nacija (Festival-Academy Theatre of Nations) u Cirihu, pohađala radionicu “Studije Biomehanike” kod prof. Genadij Bogdanov sa Akademije pozorišnih umetnosti u Moskvi (1998); bila je gost “Pantheatre” u Parizu, na seminaru “Kreativne mogućnosti glasa u muzici i pozorištu” koji su vodili Liza Majer, Linda Vajz, Enrike Pardo i Haim Ajzaks (1999); u okviru radionice “Odinova nedelja” koju je vodila Roberta Kareri, gostovala u Odin Teatru Eugenija Barbe u Holstebrou, Danska (2000); učestvovala u radu Internacionalne laboratorije Commedia dell’ Arte, u organizaciji Adriana Juriseviča u Veneciji, Italija (2000).

Reprezentativne reference:

– Režija i scenski pokret Pobuna lutaka – festivali u Kairu, Tunisu i Turskoj

– Radio režija Servantes – festival Premios Ondas 2006

– Radio režija Pop Savin greh – festival Prix Marulić

– Nagrada Sigridrug na 3. festivalu monodrame “Zmajevih dečjih igara” za monodramu “Dečija usta  (1994)

– Nagrada “Hugo Klajn” za najboljeg studenta režije (2001)

– Scenski pokret “Biti ili ne biti žena”, Bitef Polifonija 2011, Brisel, Pariz (2013)

– Scenski pokret “Ljubavna priča”, Festival monodrame i pantomime, Zemun (2012)

Član Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije/Srbije, Udruženja filmskih umetnika Srbije i Međunarodnog udruženja pozorišta za decu i omladinu (ASSITEJ).

Leave a comment