Pogledajte video kliping o Soluncima:

 

GODIŠNJICA PREMIJERE I 30-TO IZVOĐENJE PREDSTAVE “SOLUNCI GOVORE“ U NACIONALNOM TEATRU

Malo je predstava da domaćoj pozorišnoj sceni koje za godinu dana od svoje premijere dožive 30 izvođenja u zemlji i inostranstvu, poput predstave „Solunci govore“, koja je godišnjicu premijere u Narodnom pozorištu u Beogradu, obeležila upravo 30-tim igranjem, u četvrtak, 23. aprila 2015. godine, na sceni „Raša Plaović“, u 20.30 časova.

Predstava „Solunci govore“ u režiji Cisane Murusidze i izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banja Luke jedna je od retkih koja, pri svakom svom igranju, publiku ne ostavlja ravnodušnom i pokreće emocije duboko pohranjene u svakome od nas, jer nas vraća našim korenima, bilo da je reč o domaćoj ili stranoj publici.

I ovoga puta u prepunoj dvorani nacionalnog teatra emocije su bile identične prethodnim igranjima. Naš počasni gost ovoga puta bio je Njegova ekselencija ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin sa suprugom Natalijom.

Glumci na scenu su na jedinstven način i sa novom energijom, vrlo hrabro i ovaj put izneli neponovljivo svedočanstvo koje oživljava sećanja na sve srpske rodoljube – naše pretke, njihova stradanja i ogromnu ljubav prema svojoj zemlji,  koji su podneli velika strdanja i doprineli neprocenjivoj pobedi naše vojske u Prvom svetskom ratu.

U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

 

PREDSEDNIK TOMISLAV NIKOLIĆ KAO VISOKI POKROVITELJ NA PREDSTAVI “SOLUNCI GOVORE”

U nedelju, 25. januara 2015. , sa početkom u 20.30 časova, na sceni „Raša Plaović“, Narodnog pozorišta u Beogradu , predstava “Solunci govore”, u režiji Cisane Murusidze i  izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banja Luke, počela je novu godinu, baš na mestu gde je održana i beogradska premijera ovog dramskog teksta.

Prvom igranju ovog komada u 2015. godini prisustvovali su i predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić, sa suprugom Dragicom i saradnicima, tačno godinu dana nakon prve čitajuće probe, kojoj je predsednik Nikolić takođe prisustvovao i dao podršku mladim umetnicima.

Posebno nadahnuti prisustvom svog visokog pokrovitelja, očarani  ulogama srpskih boraca, patriotizmom i željom da jedan od najznačajnijih momenata srpske istorije prenesu u sadašnji trenutak,  glumci su dali svoj maksimum na sceni, izazivši posle predstave svoju zahvalnost i zadovoljstvo posetom najvišeg državnog zvaničnika njihovoj izvedbi, podršci koju od njega dobijaju na početku svoje glumačke karijere, svesni uloge koju kao umetnici imaju.

U razgovoru posle predstave umetnički ansambl je zamolio predsednika Nikolića da podrži ideju i naša nastojanja da predstava “Solunci govore” bude uvrštena kao čas istorije učenicima završnih godina srednjih škola u našoj zemlji.

Predstava “Solunici govore“ po tekstu Antonija Đurića, odigrana je dvadeset tri puta na pozorišnim scenama širom Srbije.

Na XII Međunarodnom pozorišnom festivalu “Zlatni vitez”, u Moskvi, predstava je nagrađena Specijalnim priznanjem za očuvanje sećanja na  borbu srpskog naroda za oslobođenje u Prvom svetskom ratu.

Publika će narednu izvedbu “Solunaca” na sceni Nacionalnog teatra moći da odgleda 18. februara 2015. godine.

Solunci u 2015 DSC_8166

Solunci u 2015 DSC_8158

Solunci u 2015 DSC_8169

Solunci u 2015 DSC_8199

Solunci u 2015 DSC_8188

Solunci u 2015 DSC_8179

Solunci u 2015 DSC_8137

Solunci u 2015 8130

PREDSTAVA „SOLUNCI GOVORE“ NAGRAĐENA U MOSKVI

Akademiji umetnosti iz Beograda, Akademiji umjetnosti iz Banja Luke i rediteljki Cisani Murusidze, za predstavu “Solunci govore” uručena su specijalna priznanja za očuvanje sećanja na  borbu srpskog naroda za oslobođenje u Prvom svetskom ratu, u okviru XII Međunarodnog pozorišnog festivala “Zlatni vitez” u Moskvi.

Nagrade su uručene u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, u   prisustvu njegove svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila.

DSCN3527

012a

Predstava je izuzetno pohvaljena u jakoj međunarodnoj konkurenciji, a  29. novembra 2014. godine izvedena je u prepunoj sali teatra “Modern”, u organizaciji  Regionalnog udruženja “Objedinjenje Srba” iz Rusije i Ambasade Republike Srbije u Moskvi.  Izvođenju je prisustvovao i kompletan žiri  Festivala “Zlatni vitez”.

U svetlu obleležavanja jednog veka od proboja Solunskog fronta, prisutnima su se obratili Njegova ekselencija Ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji dr Slavenko Terzić i predsednik Međunarodnog festivala “Zlatni vitez”, poznati glumac i reditelj Nikolaj Burljajev.

Na kraju predstave publiku su pozdravili u ime „Objedinjenja Srba“ g. Stevo Pantović, a u ime umetničkog ansambla g. Dušan Đoković, predsednik Akademije umetnosti iz Beograda i producent predstave.

IMG_4971a

IMG_4999a

U publici je bio i značajan broj istaknutih Rusa koji su za prestavu „Solunci govore“ izrazili duboko poštovanje i razumevanje za duh srpske vere i istorijski trenutak o kojem nisu dovoljno znali:

  • Rožnov Sergej Nikolaevič, doktor pravnih nauka, dekan Pravnog fakulteta Ruskog državnog univerziteta «Nafte i gasa» iz Moskve

«Predstava „Solunci govore“ je meni i mojoj porodici pružila realnu mogućnost da shvatimo neke bitne momente zbivanja te epohe i njen duh, iako ja predajem istoriju prava».

  • Lebedev Igor Vadimovič, magistar istorijskih nauka, glavni kustos muzeja Ruskog državnog univerziteta nafte i gasa im. «I.M. Gubkina»

«Blago vama Srbima kada imate ovako moćno sredstvo nacionalne identifikacije».

Tokom boravka u Moskvi predstavnici Akademije umetnosti imali su i značajne susrete sa istaknutim  poslovnim  ljudima iz naše zemlje, koji žive i rade u Ruskoj federaciji, a svojim aktivnostima dopinose veličanju naše istorije,  tradicije i kulture među Srbima u rasejanju.

U Ambasadi i rezidenciji Republike Srbije u Moskvi, Njegova ekselencija Ambasador dr Slavenko Terzić sa suprugom  primio je g-dju Cisanu Murusidze – rediteljku, g-dju Branku Zorić Vasović – umetničku saradnicu i g. Dušana Đokovića – producenta predstave, uz želju da žiri “Zlatnog viteza” prepozna istorijski i umetnički značaj dokumentarne drame “Solunci govore”, autora Antonija Đurića.

DSCN3418aDSCN3425a

 

Zahvaljujući zalaganju srpskog ambasadora umetnički deo ekipe posetio je Baljšoj teatar u Moskvi, u pratnji kustosa Muzeja teatra.

DSCN3475

DSCN3465

DSCN3456

I ovim putem Akademija umetnosti iz Beograda zahvaljuje se Regionalnoj organizaciji „Objedinjenje Srba“ iz Moskve i gospodi Stevu Pantoviću, Vesni Pantović i Božidaru Mitroviću na nesebičnom materijalnoj i moralnoj pomoći da se ova predstava izvede u glavnom gradu Rusije.

Istorijska drama “Solunci govore”, rađena je u koprodukciji Akademija umetnosti iz Beograda i Banja Luke, a pod visokim je pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije  i predsednika Republike Srpske g. Milorada Dodika. Svoj blagoslov predstavi dao je i njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej.

Još jedna beogradska izvedba predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni “Raša Plaović”, očekuje nas u subotu, 13. decembra 2014. godine, u 20.30 časova.

U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

IMG_4952a

IMG_4974a

 

NAJAVA IZVOĐENJA PREDSTAVE „SOLUNCI GOVORE“ NA FESTIVALU „ZLATNI VITEZ“ U MOSKVI, 29. NOVEMBRA

TV-prilog snimljen u emisiji Beogradska hronika na prvom programu RTS-a možete pogledati ovde:

  

PREDSTAVA „SOLUNCI GOVORE“ NA FESTIVALU „ZLATNI VITEZ“ U MOSKVI, 29. NOVEMBRA

Projekat „Solunci govre“ u produkciji Akademije umetnosti u Beogradu, gostovaće u Moskvi, 29. novembra  2014. godine, na poziv žirija  Međunarodnog pozorišnog festivala „Zlatni vitez“ i  Regionalne društvene organizacije “Objedinjenje Srba” iz Rusije.

Predstava “Solunci govore” biće izvedene u okviru zvanične selekcije ovogodišnjeg Festivala, koji će biti održan u Moskvi, od 25. novembra do 05. decembra 2014. godine.

U sklopu proslavljanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, koju će obeležiti i Festival “Zlatni vitez”, predstava  „Solunci govore“ predstavljaće  Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u konkurenciji 6 zemalja /Belorusija, Poljska, Bugarska i Rusija/. Dramski tekst Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, umetničkoj asistenciji Branke Zorić Vasović i izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti u Beogradu i Banja Luke, biće odigran u jednoj od najlepših dvorana u glavnom gradu Rusije, u teatru MODERN, koji vodi jedna od najvećih umetničkih direktorki u Rusiji, g-dje Svetlana Vragova.

Društvena organizacija «Objedinjenje Srba» iz Moskve okuplja poslovne ljude iz naše zemlje, koji žive i rade u Ruskoj federaciji i svojim aktivnostima dopinosi veličanju naše istorije,  tradicije i kulture među Srbima u rasejanju.

U okviru obleležavanja  96. godina od proboja Solunskog fronta i velike pobede naših vojnika u Prvom svetskom ratu, organizacija “Objedinjenje Srba” pozvala je upravo Akademiju umetnosti u Beogradu da  svojim projekatom “Solunci govore”, ožive neponovljivo svedočanstvo i sećanje na sve srpske rodoljube koji su učestvovali u velikoj pobedi naše vojske u Prvom svetskom ratu.  Igranje “Solunaca” je i jedinstvena  prilika da se ruskoj javnosti i kulturnoj sceni približe dešavanja koja su obeležila jedan od najznačajnijih istorijskih momenata za naš narod i celokupnu Evropu, a o kojima se u Rusiji ne zna mnogo.

Ovaj događaj najavljen je i na moskovskoj televiziji, u okviru emisije «Večernje Moskve», 12. novembra 2014. godine.  http://www.vm.ru/tv/2014/11/13/skvoznoj-efir-12-noyabrya-270701.html

Do polaska u Moskvu “Solunci” su imali i nekoliko igranja u našoj zemlji: na Godišnjicu obeležavanja Prvog svetkog rata, 15. novebra u Staroj Pazovi i 18. novembra u Narodnom pozorištu u Somboru.

Ekipa predstave položila je lovorov venac na novootkriveni spomenik Caru Nikolaju II, u Devojačkom parku, u nedelju, 23. novembra 2014. godine, u 14 časova i tako odala počast velikom ruskom državniku,  koji je bio veoma privržan našoj zemlji. Iste večeri u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstava je sedmi put odigrana na sceni „Raša Plaović“, sa početkom u 20.30 časova.

Jedna od beseda koja potvrđuje da je Srbija kroz istoriju imala malo iskrenih prijatelja kao što je bio Nikolaj Drugi Romanov, kazuje se upravo i u predstavi “Solunci govore”.

U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

IMG_2773 a

IMG_2785a

IMG_2764a

IMG_2749a

IMG_2742a

IMG_2730a

“SOLUNCI GOVORE”, U NEDELJU, 19. OKTOBRA, NA RTS 2, U 21H

Predstava “Solunci govore”, u izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banja Luke, premijerno će biti prikazana u celosti, u nedelju, 19. oktobra 2014. godine, na drugom programu Radio televizije Srbije, u 21 čas!

RTS je u sistemu kamera reportažnim kolima snimio izvođenje ovog dramskog teksta Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni “Raša Plaović”, gde je naša predstava do sada odigrana šest puta.

Emitovanje “Solunaca” na nacionalnoj televiziji još jednom potvrđuje značaj koji ova izvedba ima za našu zemlju i sveukupnu kulturnu javnost, pokazujući na koji način mladi ljudi osećaju jedan od najznačajnijih istorijskih trenutaka za naš narod, pobedu u Prvom svetskom ratu.

Podsećamo Vas da je predstava “Solunci govore” uvrštena u zvanični program obeležavanja jednog veka od početka Velikog rata i da ove jeseni kreće na svoj pozorišni put i van granica naše zemlje.

Solunci 6

Prilikom poslednjeg izvođenja predstave “Solunci govore” u ovoj sezoni, 30. juna 2014. godine, publici su se po prvi put poklonili i doajeni našeg glumišta Miodrag Radovanović Mrgud i Tanasije Uzunović, koji su tumačili uloge crnogorskog kralja Nikole I i Arčibalda Rajsa u video izvođenju ovog dramskog teksta.

Čitaoci “Večernjih novosti” koji su osvojili karte dugotrajnim aplauzom nagradili su talenat naših mladih glumaca koji su još jednom prisutnima održali čas istorije na sceni “Raša Plaović”, Narodnog pozorišta u Beogradu.

DSCN2800-a

DSCN2799-a

DSCN2798-a

Predstava: “Solunci govore” na sceni “Raša Plaović”, Narodnog pozorišta u  Beogradu, u junu 2014. godine

***

Izvođenje predstave  „Solunci govore“, na sceni „Raša Plaović“, Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014. godine, posvećeno pripadnicima Vojske Srbije.

2 Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014

2 Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014

3 Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014

4 Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014

5 Narodnog pozorišta u Beogradu, 21.06.2014

„SOLUNCI GOVORE“ POVODOM 09. MAJA , DANA POBEDE, U NARODNOM POZORIŠTU

Povodom Dana pobede, 09. maja 2014. godine, u  Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“ , biće odigrana predstava „Solunci govore“, Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, a u izvođenju glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Banja Luke.

Naši mladi glumci povnovo će na sceni nacionalnog teatra oživeti najznačajnijih trenutaka srpske istorije i podsetiti na veliku pobedu i žrtve koje je naš narod podneo u borbi protiv istog nerpijatelja tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Glumci Akademije umetnosti u Beogradu u ulogama naših proslavljenih ratnika, na umetnički način ponovo će oživeli sećanje na sve srpske rodoljube koji su nesvakidašnjim stradanjima doprineli velikoj pobedi.

Predstava „Solunci govore“  koja je uvrštena u zvanični program obeležavanja stote godišnjice od početka velikog rata počinje u 20.30 časova.

Premijera Pretstave SOLUNCI GOVORE

BEOGRADSKA PREMIJERA PREDSTAVE “SOLUNCI GOVORE” U NARODNOM POZORIŠTU

Premijera predstave “Solunci govore“održana je u subotu, 26. aprila 2014. godine, na sceni „Raša Plaović“, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pred prepunom salom naše mlade glumce pozdravili su najviši državni i vojni zvaničnici, crkveni velikodostojnici, diplomatski kor, prijatelji Akademije umetnosti i ljubitelji pozorišta.

Predsednik Akademije umetnosti Dušan Đoković tim povodom odlikovan je ordenom Svetog Save.

DSC_6165

DSC_6403

„Solunci govore“ – dramski tekst Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, odigrali su glumci Akademije umetnosti  iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banjaluke i na umetnički način ponovo oživeli sećanje na sve srpske rodoljube koji su nesvakidašnjim stradanjima doprineli pobedi u Velikom ratu.

U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

Ivan Bosiljčić kazvao je govor regenta Aleksandra, Miodrag Radovanović Mrgud tumačio je crnogorskog kralja Nikolu, govor Arčibalda Rajsa preneo je Tanasije Uzunović, dok je poruku srpske majke kazivala glumica Branka Zorić Vasović.U predstavi je korišćen snimak Vase Pantelića koji kazuje zapovest majora Gavrilovića i “Plavu grobnicu” Milutina Bojića i crkveno pojanje u izvoćenju Olivera Njega i Vukašina Savića. Organizator projekta je Bojana Kesić, studentkinja katedre za produkciju u umetnosti i medijima Akademije umetnosti Beograd.

Predstava „Solunci govore“ uvrštena je u zvanični program obeležavanja stotinu godina od početka Prvog svetskog rata, a pod pokroviteljstvom je predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Svoj blagoslov predstavi dao je patrijarh srpski g. Irinej.

Podsećamo da su reprize predstave “Solunci govore” biće odigrane 29. aprila 2014. godine na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić” i 09. i 16. maja 2014. na sceni “Raša Plaović”, Narodnog pozorišta u Beogradu.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM PREMIJERE PREDSTAVE “SOLUNCI GOVORE”

U Muzeju Narodnog pozorišta u  Beogradu, u brojnom prisustvu novinara, održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave “Solunci govore”, Antonija Đurića.

Na konferenciji su govorili producent projekta i direktor Akademije umetnosti Beograd, Dušan Đoković, rediteljka predstave Cisana Murusidze i naši mladi glumci.

Sedmoro glumaca koji igraju u predstavi studenti su glume Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Zapamtite njihova imena: Marija Đajić, Saša Simović, Siniša Sušić, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić!

Podsećamo da je premijera predstave u subotu, 26. aprila 2014. godine, na sceni “Raša Plaović”, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za ovu predstavu već sada se traži karta više!

Na našem sajtu pogledajte program i datume kada “Solunci” igraju u danima koji su pred namahttp://www.akademijaumetnosti.edu.rs/beogradska-premijera-velikog-dramskog-projekta-solunci-govore/

DSCN2732

Press Clipping za predstavu “Solunci govore”
***

Solunci govoreNaš veliki projekat “Solunci govore” dobio je blagoslov
Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja

***

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci premijerno je odigrana predstava “Solunci govore” Antonija Đurićau režiji Cisane Murusidze,izvođenju studenata Glume Akademije umetnosti Beograd i Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Premijera ovog istorijski značajnog komada odigrana je pred prepunim gledalištem na Velikoj sceni banjalučkog Narodnog pozorišta, u nedelju, 06. aprila 2014. godine.

Nova predstava “Solunci govore” na stvaralačko-scenski uvrštena je u program obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Rad na predstavi odvijao se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz zvanični blagoslov patrijarha Irineja.

Prva repriza komada “Solunci govore” odigrana je 7. aprila, u 20h, takođe na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banja Luci.

Beogradsku premijeru ovog komada očekujemo 26. aprila 2014. godine na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.

Čestitamo mladim glumcima obe Akademije na izuzetnom trudu i uspehu koji su postigli!

***

“Knjiga nacionalnog pamćenja, ‘Solunci govore’ Antonija Đurića, vraća istoriji Svetskog rata njene srpske ratnike. Pozorišna predstava Narodnog pozorišta u Beogradu ‘Solunci govore’, u režiji Cisane Murusidze, rađena po istoimenoj knjizi, u nekoliko stotina prikazivanja pomogla je Srbima da sa više samosvesti dočekaju strašne događaje na kraju 20. veka.” (Milovan Vitezović)

Solunci govore - plakatDokumentarna proza “Solunci govore” Antonija Đurića, u novoj dramaturškoj obradi i režiji Cisane Murusidze (pomoćni reditelj Branka Zorić Vasović, scenograf Dragan Stojkov, kostimograf Dragana Purković Macan), ugledaće svetla pozornice 6. aprila u Narodnom pozorištu u Banjaluci i 26. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon 33 godine od prvog izvođenja u Narodnom pozorištu u Beogradu (30.12.1981.). Mlada glumačka ekipa sa Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banjaluke generacijski je bliska nekadašnjim mladim solunskim borcima, čime se otvara prostor za dublje duhovno razumevanje u tumačenju uloga. U glumačkoj ekipi su: Marija Đajić, Ivan Perković, Danilo Kerkez (studenti Glume Akademije umjetnosti u Banjaluci), Saša Simović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić (studenti Glume Akademije umetnosti u Beogradu).

U najavi predstave “Solunci govore” u Vojnom muzeju Dušan Đoković, predsednik Akademije umetnosti u Beogradu, naglasio je da ovo nije “rimejk” stare predstave, već nova predstava sa istorijskim nasleđem, čemu je rediteljka Murusidze dodala da tome doprinosi i činjenica da su ove generacije drugačije, jer osećaju jaču vezu sa prošlošću, pošto su i same doživele bombardovanje i prolazile kroz period nemaštine i tranzicije.

Nova predstava “Solunci govore” na stvaralačko-scenski način doprineće obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Rad na predstavi odvija se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz zvanični blagoslov patrijarha Irineja.

U kreiranju praizvedbe “Solunci govore” učestvovali su: rediteljka Cisana Murusidze, scenograf Erih Deker, kostimograf Ljiljana Orlić, muziku je izabrao Zvonimir Jovčić, a glumačka postava predvođena je Brankom Zorić Vasović, Lepomirom Ivkovićem, Gojkom Baletićem, Tihomirom Arsićem, Sinišom Ćopićem, Boškom Puletićem, Draganom Ocokoljićem, Radovanom Miljanićem i Vukašinom Savićem.

Prema rečima rediteljke Murusidze, “predstava je po svojoj dimenziji bila kamerna, po žanru dokumentarna, a po estetici realistična, ali kao dokument podignut do nivoa univerzalnosti”. Publika je sa izuzetnim interesovanjem pratila ovu predstavu koja je odigrana po brojnim gradovima Srbije. Od premijere do danas predstava je izvedena 350 puta. Premijeri su prisustvovali i solunski borci, a potom su na već legendarnoj predstavi bila prisutna čak dva patrijarha, najpre German, a poslednje izvođenje predstave došao je da vidi i patrijarh Pavle.

 

***

 

U Vojnom muzeju na Kalemegdanu, među eksponatima, fotografijama, oružjem i zastavama iz Prvog svetskog rata, studenti Glume Akademije umetnosti Beograd i Akademije umjetnosti iz Banja Luke održali su probu  predstave “Solunci  govore” – velikog zajedničkog dramskog projekta dva fakulteta. Saznajte više…

***

Održano prvo čitanje komada SOLUNCI GOVORENa Svetosavski dan27. januara 2014. godine, u 12 časova održana je prva čitajuća proba dokumentarne drame “Solunci govore” autora Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, u kojoj igra devetoro studenata Glume Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Prvoj probi su prisustvovali i visoki pokrovitelji ovog projekta – predsednik Republike Srbije g.din Tomislav Nikolić i predsednik Republike Srpske g.din Milorad  Dodik.

Postavkom ove drame dve akademije žele da doprinesu odbrani istine, i to na umetnički način, da generacijski progovore sa scene o najsvetlijim stranicama srpske istorije, sa obe strane reke Drine.

Reč je o postavci izuzetnog teksta Antonija Đurića “Solunci govore”, koji je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu tokom 20 godina (1981-2001) odigran više od 350 puta i predstavljao najizvođeniju predstavu Nacionalnog teatra u tom periodu.

Predstavu “Solunci govore” dramaturški je obradila i režira Cisana Murusidze, sa saradnicama Brankom Zorić Vasović i Jelenom Kostić Trepetovom. Scenografiju potpisuje Dragan Stojkov, kostimografiju Dragana Perković Macan, scenski pokret Renata Agostini, a izbor muzike Cisana Murusidze.

Likove Milunke Savić, Budimira Davidovića, Miladina Miletića, Mijata Gredeljevića, Vojina Marjanovića, Čede Popovića, Tadije Pejovića, Milana Gvozdenovića, Vukašina Vukotića, Ogista Albera, Lisijena Rejna, Alekse Ristića, Sofije Jovanović, Ljubice Čakarević, Živojina Lazića, Ivana Ivanovića, Živojina Tovarevića i Milorada Tomića igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Siniša Sušić, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

Predstava “Solunci govore”, kao projekat Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke, uvrštena je u zvanični program obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Premijera ovog dramskog komada u izvođenju naših mladih glumaca planirana je za 6. april 2014. godine, u Banja Luci.

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Solunci govore

 

Ostale fotografije sa ovog događaja možete pogledati na Facebook stranici Akademije umetnosti.

 

vecernje

Leave a comment