Olivera Viktorović Đurašković

viktorovic@akademijaumetnosti.edu.rs

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Gluma

Umetnička/akademska karijera: Diplomirala Glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izabrana u zvanje docenta 2003. godine na Akademiji umetnosti; vanredni profesor od 2008. godine.

Ostvarila više od 100 uloga na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Pozorišta „Boško Buha“, Pozorišta „Dušan Radović“, Srpskog narodng pozorišta u Novom Sadu, Kruševačkog, Subotičkog, Zrenjaninskog pozorišta itd.

Reprezentativne reference:

Snimila preko 70 filmova od kojih su najznačajniji: „Tri karte za Holivud“, „Iskušavanje đavola“, „Seks partijski neprijatelj br.1“, „Vreme čuda“, „Lepa sela lepo gore“, „Tango argentino“, „Mehanizam“, „Dobra žena“. Ostvarila uloge u TV serijama „Bolji život“, „Porodično blago“, „Vojna akademija“, „Nemanjići“ i veliki broj TV i radio emisija.

Bavila se pedagoškim radom sa decom i omladinom u većem broju školskih ustanova i centara za kulturu. Idejni tvorac Festivala za decu „Pozorište Zvezdarište“. Osnivač i umetnički direktor Pan teatra u Beogradu. Bavi se i režijom u amaterskim teatrima i vodi radionice glume i pokreta za decu.

U periodu od 2011. do 2017. vodila je 17 radionica glume i pokreta za decu izbeglice na Mirijevu i Smederevu u Vranju, Čanju i Pan teatru u trajanju od 15 do 60 dana („Pod zvezdama Zvezdare“, „Da pitamo Pipi“, „Žak Lekok“, „Pruži ruku a ne pesnicu“, …)

Vodila dvodnevnu radionicu Javnog nastupa u Republici Srpskoj za direktore i menadžere Elektroprivrede Republike Srpske (organizator „Ideja“)

2014. i 2016. – Predsednik Komisije za pregled i odobravanje Programa stalnog stručnog usavršavanja za nastavnike i stručne saradnike (oblast Umetnost)

Autor je udžbenika „Dramske igre i pokret“ za niže razrede osnovne škole, „Dramska radionica 1-3“ za više razrede osnovne škole, didaktičkog kompleta „Ja glumim i govorim“, kao i priručnika za učitelje „Dramske igre i pokret“ koji se koriste kao obavezna literatura u okviru predmeta Umetnost u osnovnoj školi.

Dobitnik je nagrade za ulogu Pinokija na festivalu „Lane“ u Kikindi (2015), nagrade na „Borinim danima“ u Vranju, nagrade na „Festiću“ u Beogradu, nagrade na Filmskim susretima u Nišu, nagrade za režiju predstave „Galerija“ (Pan teatar) na festivalu „Maslačak“ u Sisku (2015), nagrada na Festivalu u Moskvi i Petrozavodsku za ulogu Džejn u predstavi „Ja i ti“ (2012).