DEVET FILMOVA STUDENATA I DIPLOMACA  AKADEMIJE NA 70. MARTOVSKOM FESTIVALU 2023.

 

Jubilarni 70. Martovski festival okupiće  i ove godine filmske stvaraoce iz zemlje i sveta u šest selekcija.

Publika će filmove na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma koji počinje u utorak, 28.marta i završava se 02. aprila 2023. godine., moći da pogleda u dvoranama Doma omladine Beograda.

Devet filmova studenata i diplomaca Akademije umetnosti u Beogradu našlo se u takmičarskim selekcijama, što je broj zbog kojeg smo veoma ponosni.

U selekciji Dokumentarnog filma preko 50 minuta, u takmičarskom programu su ostvarenje „Vojničke ljubavi zauvek“, u režiji Željka Mirkovića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu, i „Oflag XIII-B“ film Đorđa Milosavljevića u kojem scenario potpisuje Mihajlo Veitezović, naš dipl. dramaturg.

 

 

Ostvarenja koja se takmiče u kategoriji Dokumentarnog filma do 50 minuta su filmovi  naših studenata režije i produkcije „Agape“ Jovane Pejović, „Moj crveni film“ Nenada Pržulja, „Nada“ Miloša Živanovića, i film „Proleće“ Viktora Horvata, kao i film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića, našeg dipl. reditelja i profesora na katedri za FTV režiju.

 

 

U takmičarskom programu Kratkih igranih filmova je ostvarenje „Umetnik je prisutan“, Stefana Krasića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu., a u programu Festivala u kategoriji Eksperimentalnog filma i video arta je film „Dysmorphia“, Isidore Bulatović, nape dipl. rediteljke.

 

 

Za studente Akademije umetnosti u Beogradu sve projekcije su blesplatne uz indeks.

Svečano otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman”  francuskog reditelja Nikole Filibera, dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Foto: www.martovski.rs