DVE NOVE GRUPE STUDENATA GLUME U NOVOJ AKADEMSKOJ 2021/22. GODINI

 

Akademija umetnosti će u narednoj akademskoj 2021/22. godini, primiti dve grupe studenata glume koje će voditi, kao što je to naša tradicija, naši profesori, dipl. glumci i dipl. pozorišni reditelji.

Odabrane studente glume koji budu najbolji na prijemnom ispitu vodiće Milan Nešković /pozorišni reditelj/ u saradnij sa Nikolom Rakočevićm /glumac/ i Nebojša Milovanović /glumac/ u saradnji sa Janom Maričić /pozorišna rediteljka/.

MILAN NEŠKOVIĆ – dipl. pozorišni i radio reditelj

Angažovan na mestu reditelja drame u Narodnom pozorištu u Nišu (2014-2015), kreativni direktor Internacionalnog filmskog i muzičkog festivala ”Kustendorf”, moderator i autor svih radionica ”Kustendorf festivala”. Jedan od pet osnivača i rukovodilac Mikser festivala, najvećeg festivala kreativnosti i inovativnosti u ovom delu Evrope.  Osnivač i kreativni direktor međunarodnog festivala ruske muzike ”Boljšoj”.

Milan Nešković je jedan od najperspektivnijih i najuticajnijih pozorišnih reditelja srednje generacije, za čiju se predstavu traži karta više. Režirao preko 20 teatarskih ostvarenje u Narodnom pozorištu u Beogradu, Somboru, Nišu, Subotici, Užicu, Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju, Kruševačkom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, Gledališču Tartini u Sloveniji.

Radio je i kao asistent reditelja Emira Kusturice, na filmu ”Na mlečnom putu” 2013-2016.

Dobitnik je nagrada: ”Joakim Vujuć” za najbolju dečiju predstavu u Srbiji 2010. godine, ”Ljubomir Muci Draškić” za najboljeg reditelja na Beogradskim scenama u 2014. i 2015., i Nagrade za najbolju predstavu u celini na internacionalnom festivalu ”Brčko 2015.”.
Glumci i saradnici Milana Neškovića na predstavama su do sada osvojili preko 50 najprestižnijih nagrada u zemlji i inostranstvu

 

NIKOLA RAKOČEVIĆ – dipl. glumac

Član  je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2012. godine. Igrao je u preko 18 pozorišnih predstava u JDP-u, Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nikola Rakočević je jedan od najboljih i najtalentovanijih mladih srpskih glumaca, koji je igrao u 13 filmova /”Šejtanov ratnik”, “Šišanje”, “Krugovi”, “Otac”…/ i preko 10 televizijskih serija /”Državni službenik”, “Kosti”, “Jutro će promeniti sve”, “Branio sam mladu Bosnu”, “Vojna Akademija 2”…/.

Dobitnik je više nagrada: Nagrada za najboljeg debitanta, Filmski Susreti Niš 2006., Sterijina nagrada za najboljeg mladog glumca 2008., Nagrada Politike “Avdo Mujčinović” za ulogu Zorana (ponekad Marka) u predstavi Barbelo, o pisma i deci, Jugoslovenski pozorišni festival, Užice 2008., Nagrada za najbolju mušku ulogu u filmu Šišanje na festivalu Sinema Siti 2011., Nagrada „Zlatni lešnik“, Filmski festival Liffe u Leskovcu 2011., Nagrada za najbolju mušku ulogu, Filmski festival Sofest 2013.,  Nagrada Zvezda u usponu, Berlinski filmski festival 2014., Nagrada Sejmur Кasel, Oldenburg filmski festival 2015.

NEBOJŠA MILOVANOVIĆ – dipl. glumac

Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od treće godine studije. Igra podjednako u predstavama dramske klasike, kao i u modernom i komičnom repertoaru, a neke predstave su oigrane i preko 300 puta.

Odigrao je više od 27 pozorišnih predstava u JDP-u, Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, Pozorištu Madlenianum, Kruševačkom pozorištu, na BELEF-u.

Nebojša Milovanović je u imao uloge u preko 19 televizijskih serija i 12 filmova /“Tajne vinove loze”, ”12 reči”, “Preživeti Beograd”, “Mama i tata se igraju rata”, “Državni službenik”, “Vojna akademija 5” ”Кaljave gume”, “Santa Maria dela salute”, “Proleće na poslednjem jezeru”, “Nigde”, “Panama”, “Plavi voz”, “Kordon”, “Bure baruta”, “Belo odelo”, “Lajanje na zvezde” …/.

Nagrade: Godišnja nagrada JDP (2017); Nagrada na filmskim susretima u Nišu, Nagrada na Sterijinom pozorju.Uvršten u antologiju televizije pod nazivom “Velikani glume govore Lazu Кostića”.

JANA MARIČIĆ – dipl. pozorišni i radio reditelj

Član je organizacije MENSA od 2000. i Međunarodne mreže pozorišnih reditelja INSTED sa sedištem u Amsterdamum, od 2008. godine.

Jedna je od najtalentovanijih i najpopularnijih mladih pozorišnih rediteljki. Režirala preko 18 pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Somboru i Kikindi, Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, BITEF teatru, Pozorištu „Boško Buha“ u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, UK „Vuk“, UK „Parobrod“…Predstave koje je režirala su selektovane i nagrađivane na 11 domaćih i inostranih Festivala u Subotici, Beogradu, Vršcu, Topoli, Vranju, Zagrebu, Poreču, Trebinju…

Jana Maričić je izlagala na naučnim konferencijama i seminarima: 2019. KATOVICE, Poljska – Međunarodna naučna konferencija na temu mobilnosti balkanskog pozorišta., 2018. BEOGRAD, Srbija – Hartefakt NEW koferencija o budućnosti izvođačkih umetnosti, 2009. HAMBURG, Nemačka –u okviru Festivala diplomskih predstava studenata iz Austrije, Švajcarske i Nemačke, 2008. AMSTERDAM, Holandija –u okviru ITS FESTIVALA.

Jana je režirala i sinhronizovala 12 animiranih filmova, mnoge muzičke, fashion i korporativne događaje.

Svi mladi glumci koji sanjaju uspešnu karijeru, mogu se prijaviti  za  konsutacije i pripreme za upis, na sajtu Akademije https://akademijaumetnosti.edu.rs/prijava/

putem maila office@akademijaumetnosti.edu.rs ili pozivom na broj +381 63 281 761.

Prijavite se i pripremite za UPISNI PREDROK U MAJU 2021., položite prijemni i zauzmite svoje mesto na rang listi primljenih studenata glume u klasi koju želite!!!