ONI SU STVARALI AKADEMIJU

 

 

Akademija umetnosti u Beogradu uživa  ugled prve akreditovane visoko-školske ustanove koja svoje studente, već tri decenije, priprema za globalni svet profesionalizovane dramske i audiovizuelne umetnosti.

Akademija je dokazala da uspešno ostvaruje svoju viziju i time što je prva visoko obrazovna ustanova u Srbiji iz polja umetnosti, dobijanjem preve akredacije po novom Zakonu o visokom obrazovanju 2009. godine i Dozvole za rad Ministarstva prosvete Republike Srbije 2010. godine.

Fakultet  je posvećen kako umetničkom razvoju, tako i razvoju istraživačkog rada. Dokaz za su uspešne akreditacije za naučno-istraživačku delatnost od nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  2008.,  2013. i 2022. godine.

Prateći nove trendove, sve zahtevnije umetničko tržište, brzinu razvoja nauke i tenologije, i vremenu koje porazumeva interdisciplinarnost i multifunkcionalnost u svim segmentima umetničkog života i rada, Akademija je akreditovala inovirane studijske programe osnovnih i master akademskih studija, dodajući im novi kvalitet:

  • osnovne akademske studije (ESPB 240) – Gluma; Fotografija i kamera; Filmska i TV režija i montaža – Modul režija i Modul montaža, Muzička produkcija i dizajn zvuka; Produkcija u umetnosti i medijima.
  • master akademske studije (ESPB 60) – Umetnost dokumentarnih formi; Glumačka igra na sceni i pred kamerom

Akademija umetnosti svojim studentima omogućava maksimalno ispoljavanje sposobnosti i talenata, kao i razvijanje ličnih interesovanja i inicijativa za realizaciju različitih zadataka i projekata, u cinju podsticanja ispoljavanja umetničke individualnosti i već prepoznatljivog umetničkog pečata. Na taj način umetnička scena biva obogaćena novim izrazima, pristupima i pogledima mladih umetnika, što istu obogaćuje, a Akademiju stavlja u jednak rang sa najprestižnijim umetničkim školama u ovom delu Evrope.

Studenti Akademije sa uspehom nastupaju na scenama naših najuglednijih teatara, snimaju, režiraju, organizuju i montiraju igrane, dokumentarne, eksperimentalne, i animirane filmove, televizijske serije, emisije, radio drame, korporativne filmove, muzičke spotove. Кreiraju muzičku scenu u zemlji i regionu, njihova fotografska ostvarenja izlažu se u uglednim galerijama i krase naslovne strane štampanih i elektronskih medija, kao i promotivne materijale najznačajnijih domaćih i svetskih kompanija …

Na Akademiji umetnosti diplomiralo je preko 1400 mladih umetnika, koji su tokom studija osvojili više od 320 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti audiovizuelnog i dramskog stvaralaštva.

Predavači na Akademiji umetnosti su jedni od najeminentnijih umetnika i profesora u našoj zemlji, čiji ugled, umetničko stvaralaštvo i pedagoški rad iz godine u godinu opredeljuje sve veći broj studenata koji upisuju naš fakultet. Među njima su i Dragana Varagić, Tihomir Stanić, Milica Kralj, Milan Nešković, Predrag Stojmenović, Bojan Žirović, Milica Janketić, Dragoljub Elčić, Danilo Bećković, dr Jovana Nikolić, Draško Plavšić, mr Predrag Кajganić, dr Svetlana Bezdanov Gostimir, dr Milan Radovanović, dr Saša Božidarević, Milena Predić, Aleksandar Popović, mr Boris Šurlan, Darko Stanković, Vladimir Kerkez, Saša Preradović, Miodrag Trajković, Aleksandar Popović, Dejan Petrović, Danilo Paškvan, Aleksandar Despotović …

Svojim studentima obezbeđujemo bogatu umetničku, naučnu i stručnu praksu i  rad tokom nastavnog procesa, i saradnju sa brojnim institucijama kulture, medija i privrede, negujući na taj način okruženje koje mladim umetnicima omogućava da već tokom studija imaju postignuća, ostvarena u kreativnoj razmeni ideja, kreiranju, organizaciji i realizaciji zajdničkih i individualnih projekata Akademije i njenih partnera.