Održana premijera filma „Rado ide Srbin u vojnike“ Dragana Elčića

Dokumentarni film „Rado ide Srbin u vojnike“ po scenariju i režiji dekana Akademije umetnosti, profesora Dragana Elčića, u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, premijerno je prikazan sinoć u Kombank dvorani.

Dokumentarni dugometražni film Dragana Elčića je priča o Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru, uredniku fotografije “Njujork Heralda”, koji je foto-aparatom zabeležio veliku epopeju, borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Reditelj filma Dragan Elčić rekao je da već 25 godina želi da snimi film o Risti Marjanoviću i da je ovim ostvarenjem velika priča koja stoji iza Riste samo započeta, te da se nada da će dobiti nastavak jer materijala za to svakako ima.

Fotografije Riste Marjanovića svedočanstvo su o paklu albanske golgote, iznurenim, bolesnim i stradalim srpskim vojnicima na obalama Krfa. Izložene na svetskoj izložbi u Parizu 1916. godine, a zatim u Londonu i Njujorku, posvedočile su više od reči da je šest divizija srpske vojske spaseno i oporavljeno i da se na Krfu priprema za front. Svet je počeo da veruje u istinu da srpska vojska postoji, a sa njom i srpska država.

Članovi ekipe, pored Dragana Elčića, bili su i Žarko Pekez, direktor fotografije, Aleksandar Đorđević, asistent snimatelja i rasvetljivač, Jelena Ranković, montažer, Boris Šurlan, snimanje, dizajner i miks zvuka, i Draško Janković, kompozitor.

Veliku pomoć u snimanju filma pruili su, pre svega, Zorana Vojnović, unuka Riste Marjanovića, Branislav Stanković, istoričar i kustos Narodnog muzeja u Šapcu, Snežana Negovanović, autorka izložbe o Risti Marjanoviću, kao i glumac Bori Naniću, koji je naracijom u filmu dočarao sećanja Riste Marjanovića.

O fotografijama Riste Marjanovića možda najbolje govori rečenica samog njihovog autora da ga je “sudbina terala na mesta gde se stvarala istorija” i da mu je najveća nagrada za život i rad kritika da će njegove fotografije “vaskrsnuti Srbiju”.

Premijera je održana povodom obeležavanja 140 godina vojne štampe i 70 godina „Zastava filma“.

 

Leave a comment