Čarna Radoičić

Uža naučno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Režija

Čarna Manojlović, rediteljka, rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je filmsku režiju 2003. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na mnogim domaćim i internacionalnim master klasovima (master klas prof. Christiana Bergera, Jean Andre Fieschija, Miroslava Janeka, Emira Kusturice…).

Za diplomski film, dugometražni dokumentarac „Tri (u)lične priče“ (2003) osvojila je Gran pri 50. Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nagradu za najboljeg reditelja debitanta, kao i još nekoliko nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Njen drugi celovečernji dokumentarni film „Miki Manojlović: filmska ostvarenja“ (2005) je, kao i prethodni, napisala, snimila, režirala i koproducirala.

Rediteljka je velikih dokumentarnih TV serijala o ljudskim pravima i borbi protiv nasilja nad ženama i decom, koje je režirala u produkciji PG Mreže, „Stop nasilju“, „Jedan običan život“, „Prava stvar“, uz tesnu saradnju sa nevladinim sektorom.

Bila je kreativna koordinatorka i moderatorka programa i edukativnih radionica festivala kratkih audio-vizuelnih formi „Nova svelost“, umetnička direktorka i selektorka Festivala ženskog filma „Žensko oko sveta“, prvog festivala ženskog filma na Balkanu, u produkciji Anti trafiking centra iz Beograda.

Članica je mnogih žirija filmskih festivala i revija, članica Udruženja filmskih umetnika Srbije, Udruženja dokumentarista Srbije, kao i Asocijacije filmskih reditelja Srbije.

Autorka je (scenario, režija, koproducent) dokumentarno-igranog dugometražnog filma ”Milena” (2011), o životu i radu umetnice Milene Pavlović Barili.

Docent je na Katedri za filmsku i tv režiju i montažu na Akademiji umetnosti u Beogradu od 2009. godine.

Njeni filmovi su prikazivani na filmskim festivalima i platformama poput East Silver Jihlava, Zagreb film festivalu, ZagrebDox-u, u Motovunu, na Festivalu srpskog filma u Parizu, Festivalu srpskog filma u Čikagu, Kustendorfu, Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, festivalu Beldocs, PitchWise festivalu u Sarajevu, BeFem-u, FemixFest-u.

U okviru multimedijalnog autorskog umetničkog projekta „Hrabre žene putuju kroz vreme“ (2017-2018), izlagala je u Beogradu u Radionici integracije, galeriji Prozor, galeriji ULUS i Ustanovi kulture Parobrod, u okviru Noći muzeja 2018, u Sarajevu i Zvorniku u okviru filmskog festivala Prvi kadar, gde je držala DokMasterKlas portret u dokumentarnom filmu za učenike zvorničkih srednjih škola.

Kreativne i edukativne radionice u okviru ovog projekta držala je i zatvorenicama jedinog ženskog zatvora u Srbiji (Požarevac), Udruženju invalida Srbije, učenicima srednjih škola i studentima različitih umetničkih fakulteta u Beogradu.

Tečno govori i piše engleski i francuski jezik.

Mama je dva dečaka.

http://hrabrezene.com/tekstovi.php