Tihomir Stanić

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Gluma

Umetnička karijera: Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1983. godine, u klasi profesora Dejana Mijača.

Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 1987. godine. Odigrao je više od sto uloga na gotovo svim beogradskim pozorišnim scenama, kao i u pozorištima u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Vršcu, Banjoj Luci, Podgorici. U dramskim programima TV Novi Sad i TV Beograd odigrao je veliki broj značajnih ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Savu Mrkalja, Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Stevana Sremca, Ivu Andrića, kralja Aleksandra Obrenovića, Borislava Pekića. Predsednik je Saveza dramskih umetnika Srbije od 1998. do 2000. godine. Umetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci od 2005. do 2007. godine. Osnivač je producentske kuće „Balkan film“ u Republici Srpskoj u okviru koje producira igrane filmove od 2007. godine.

Dobitnik je više nagrada i priznanja (izbor):

Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Joce (I. Brešan, Hamlet u Mrduši Donjoj, Grad-teatar, Budva i Zvezdara teatar) na Danima komedije u Jagodini, 1989.

Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Alekse (J. S. Popović, Laža i paralaža, Atelje 212) na Danima komedije u Jagodini, 1994.

Statueta Slobode za najbolju mušku ulogu Osvalda Alvinga (H. Ibzen, Aveti, Atelje 212) na Slobodarskim pozorišnim svečanostima u Mladenovcu, 1994.

Nagrada za najbolje ostvarenje za ulogu u monodrami Detinjarije Rejmona Kusa na Festivalu pozorišta jednog glumca u Nikšiću, 1997.

Plaketa „Ljubiša Jovanović“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Marka (J. Reza, Art, Atelje 212) na Svečanostima „Ljubiša Jovanović“ u Šapcu, 1999.

Nagrada „Ardalion“ za najbolju mušku ulogu Platonova (M. Frejn po Čehovu, Divlji med, Atelje 212) na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, 2000.

Nagrada za najbolju ulogu Gavrilovića (J. S. Popović, Rodoljupci, JDP) na Festivalu „Vrčaška pozorišna jesen“ u Vršcu, 2003.

Nagrada „Raša Plaović“ za najbolje ostvarenje u beogradskim pozorištima za ulogu Mefista (J. V. fon Gete, Faust, Narodno pozorište) u Narodnom pozorištu u Beogradu, 2003.

Nagrada za najbolji srpski film prikazan u 2008. godini (Turneja u režiji Gorana Markovića) producentima Svetozaru Cvetkoviću (Testament films) i Tihomiru Staniću (Balkan film) od strane Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, 2009.

Statueta „Jazavac u džaku“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Anđelka (G. Marković, Falsifikator, BDP) na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjoj Luci, 2009.

Statueta „Milivoje Živanović“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Anđelka (G. Marković, Falsifikator, BDP) na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, 2010.

Nagrada „Ivo Serdar“ za ulogu najbolje prihvaćenu od strane publike za ulogu Anđelka (G. Marković, Falsifikator, BDP) na „Danima satire“ u Zagrebu, 2010.

Nagrada „Zlatna mimoza“ za najbolju ulogu u filmu Neprijatelj Dejana Zečevića na Filmskom festivalu u Herceg Novom, 2011.

Povelja za izuzetnu mušku ulogu u filmu Neprijatelj Dejana Zečevića na Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, 2011.

Nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu Neprijatelj Dejana Zečevića na Filmskom festivalu „Fantaspoa“ u Brazilu, 2012.

Specijalna nagrada „Rimski zlatnik“ za doprinos Festivalu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 2013.

Nagrada „Zlatna mimoza“ za najbolju ulogu u filmu Falsifikator Gorana Markovića na Filmskom festivalu u Herceg Novom, 2013. Za isti film nagrađen je za najbolju ulogu poveljom  za izuzetnu mušku ulogu na Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, 2013, kao i nagradom za najbolju ulogu na Festivalu „Mojkovačka filmska jesen“ u Mojkovcu, 2013.

Zapažene uloge odigrao je u najznačajnijim u pozorištima:

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Narodno pozorište „Nepszinhaz“, Subotica, Narodno pozorište, Beograd, Pozorište na Terazijama, Beograd, Pozorište „Dvorište“, Beograd, Atelje 212, Beograd, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, Zvezdara teatar, Beograd ,Otvoreno pozorište DK „Studentski grad“, Beograd, Jugokoncert – Narodni muzej, Beograd, Studentski kulturni centar, Beograd, Zemunski teatar „Gardoš“, Zemun, , Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, Narodno pozorište „Sterija“, Vršac, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Pozorište „Moderna garaža“, Beograd, Bitef teatar, Beograd, Pozorištance „Puž“, Beograd, Spomen dom „Reževići“, Petrovac, Opera i teatar „Madlenijanum“, Beograd, Festival kultura Dunava „Dunavfest 2013“, Beograd, Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica  i dr.