AKADEMIJA UMETNOSTI USPOSTAVLJA SARADNJU SA INTERNATIONAL FEDERATION OF FILM SOCIETES

 

Akademija umetnosti u Beogradu danas je otpočela saradnju sa Međunarodnom federacijom filmskih klubova.

Prvi zvaničan korak u uspostavljanju partnerstva između dve institucije učinjen je sastankom sa predsednikom Međunarodne federacije filmskih klubova (FICC/IFFS), Žao Paulo Macedom, Draganom Milinkovićem sa Univerziteta za audio-vizuelne umetnosti Evropske filmske akademije, Ljubomirom Radovanovićem, rediteljem i scenaristom Radio televizije Srbije i prof. Dragoljubom Elčićem dekanom Akademije umetnosti u Beogradu.

Za instituciju kao što je Međunarodna federacija filmskih klubova veoma je važno da pored dobijanja novih članova i učesnika, radi i na realizaciji projekta edukacije nastavnog osoblja u obrazovnom sistemu Republike Srbije, od osnovih škola pa do Univerziteta. Projekat bi podrazumevao edukaciju iz oblasti filmske umetnosti različitim profilima nastavnog osoblja iz različitih naučnih oblasti širom naše zemlje i regiona. Edukaciju bi u formi masterklasova držali naši profesori, kao i najeminentniji predavači iz čitavog sveta.

Umrežavanje radnika u sistemu obrazovanja naše zemlje, zemalja iz okruženja i čitavog sveta pružiće novu dimenziju rada samom nastavnom osoblju, ali i učenicima koji će iz različitih uglova posmatranja i sublimacije različitih nauka, dobiti relevantne informacije i širu sliku sveta filma i kretanjima u filmskoj industriji.

Pored Akademije umetnosti u Beogrdu, na samom startu, podršku ovom projektu daju Radio televizija Srbije i Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Žao Paulo Macedo istakao je da postoji mreža festivala koje organizuju članovi ove asocijacije, što može da bude osnov za širu saradnju, prezentaciju i pozicioniranje naših studentskih filmova širom sveta, kao i povezivanje mladih umetnika sa značajnim imenima svetske filmske industrije u budućnosti.