Ana Bartoli

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Gluma

Diplomirala 2008. na Akademiji umetnosti u Beogradu, odsek gluma, u klasi prof. Predraga Ejdusa i Predraga Stojmenovića. Završila master studije 2016. godine na studijskom programu Choreomundus – International Master program in Dance Knowledge, Practice and Heritage, organizovanom od strane konzorcijuma četiri fakulteta: Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Norveška; Blaise Pascal University, Francuska; Scientific University of Szeged, Mađarska; University of Roehampton London, Ujedinjeno Kraljevstvo i stekla stručno zvanje Master of Arts in Dance Knowledge, Practice and Heritage.

Doktorski kandidat interdisciplinarnih studija filozofije u kulturi i performansu na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Anđeles (University of California, Los Angeles – UCLA), na Departmentu za svetsku umetnost i kulturu/ples (Department of World Arts and Cultures/Dance – WAC/D). Doktorska teza: “Training for Yugoslavia: The Transformation of ‘Sokolska Društva’ from Proto-Nationalism to Nostalgic (Re)enactment”, mentori: dr. Anurima Banerji, dr. Susan Leigh Foster, dr. Janet O’Shea, dr. Branislav Jakovljević.

Specijalizacije:

  • Republika Indonezija (Surakarta, Denpasar, 2013) na polju izvođačkih umetnosti, Azijskog fizičkog teatra, tradicionalnog indonežanskog plesa, i Wayang kulit – tradicionalnog pozorišta senki. Izabrana u 70 umetnika širom sveta da predstavlja Srbiju na polju umetnosti i pozorišta kako bi se dalje edukovala tokom četiri meseca provedenih na ostrvima Java i Bali.
  • Norveška (Trondhejm), Francuska (Klermon Feran), Mađarska (Segedin) i Ujedinjeno Kraljevstvo (London), dve godine (2014-2016) master studija

Teaching assistant, Teaching Associate, Teaching Fellow (asistent profesora – predavač), Univerzitet u Kaliforniji Los Anđeles (UCLA), na odeljenjima: School of Theater, Film and Television; Department of World Arts and Cultures/Dance, Department of Slavic; East European and Eurasian Languages and Cultures; School of Arts and Architecture, 2017-2020.

Glumica u Narodnom pozorištu u Beogradu (2007-2017), Operi i teatru Madlenijanum (od 2017), Pozorištu Atelje 212 (2010-2013).

Umetnički nastupi na međunarodnom nivou:

  • Gostovanje sa Narodnim pozorištem u Beogradu i predstavom “Car Edip” Sofokle, u režiji Vide Ognjenović, u Kraljevskom dramskom pozorištu “Drameten” u Stokholmu (2008), Nacionalnom teatru Severne Grčke u Solunu (2008), na festivalu “Budva grad Teatar” u Budvi (2008) i Narodnom pozorištu u Sarajevu (2009).
  • Gostovanje sa Pozorištem Atelje 212 i predstavom “Kosa” Džejms Rado i Žerom Ragni (James Rado i Gerome Ragni), u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, na festivalu “Budva grad Teatar” (2010) i gostovanje u Narodnom pozorištu u Sarajevu (2011).
  • Učešće u tradicionalnim plesnim predstavama u pozorišnoj dvorani palate “Mangkunegara” u Surakarti (Surakarta), pozorištu “Gedung Wayang Orang Sriwedari” u Surakarti (Surakarta), i Tradicionalnom pozorištu u Surabaji (Surabaya), u Republici Indoneziji (2013)
  • Učešće u predstavi – projektu koprodukcije srpske nevladine organizacije “DokuKino” i italijanske nevladine organizacije “Arci” (“Arci”) u okviru saradnje između glumaca iz Italije i glumaca prostora bivše Jugoslavije (Livorno, Italija, 2011)

Nagrade:

–              Tokom studija na katedri za glumu, osvojeno I mesto na Republičkom takmičenju u besedništvu, 2006. godine u Sremskoj Mitrovici sa besedom Kraljice Natalije Obrenović.

–              Na beogradskom pozorišnom festivalu BAP, Nagrada za najbolju žensku ulogu za ulogu Nermine u predstavi “Lizistrata” Aristofan, u režiji Nemanje Savkovića i Srđana Karanovića, 2004.

–              Na pozorišnom festivalu u Kuli, Nagrada za glumačku nadu, za ulogu Nermine u predstavi “Lizistrata” Aristofan, u režiji Nemanje Savkovića i Srđana Karanovića, 2004.

–              Na Festivalu Festivala u Trebinju, Nagrada za najbolju žensku ulogu, za ulogu Nermine u predstavi “Lizistrata” Aristofan, u režiji Nemanje Savkovića i Srđana Karanovića, 2004.

Organizatorka i idejni tvorac Simpozijuma Race, Gender, Sexuality and Empire in Southeastern Europe,  Centar za medije i kulturu na Ontario Institutu za studije u obrazovanju Univerziteta u Torontu (Toronto, 2019)

Spoljna saradnica na projektu The Post-YU Trilateral Bottom-up Learning (PYTBUL), strateškog partnerstva za osnaživanje mladih u regionu i podsticanje samozapošljavanja mladih (Pula, Ljubljana, Beograd, 2016)

Istraživačica u okviru “Istraživačkog Etno-kampa” u Kolašinu (Crna Gora, 2015)

Članica ASEEES-a (Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies), Asocijacije za slovenske, istočno-evropske i evro-azijske studije.