Danilo Bećković

Filmski reditelj, scenarista i producent. Rođen je u Podgorici 28.04.1981, a od 2000. godine živi i radi u Beogradu.

Zvanje diplomiranog filmskog i televizijskog reditelja stekao je 2007. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zvanje Diplomiranog filologa opšte književnosti i teorije književnosti 2008. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.

U periodu od 2008. do 2012. godine radio je kao pomoćnik režije i kasting direktor na velikom broju televizijskih reklama i spotova. Bio je pomoćnik režije na dugometražnom dokumentarno-igranom filmu ŽUĆKO: PRIČA O RADIVOJU KORAĆU (2010), kao i kasting direktor za srpski deo podele na filmovima KORIOLAN Rejfa Fajnsa, GAVRAN Džejmsa Mektiga, TAJNO Čarlija Stratona, PO REDU NESTAJANjA Hansa Petera Molanda i TENOR Kima Sang-mana.

Producentsku kuću MALI BUDO osnovao je 2013. godine i od tada se nalazi na njenom čelu.

Kao reditelj je debitovao 2014. godine sa dugometražnim filmom MALI BUDO 2014, za koji je napisao scenario sa Dimitrijem Vojnovim, a bio je i jedan od producenata filma. Film je imao izuzetnu gledanost u bioskopima i sa preko 360.000 bioskopskih gledalaca u zemlji i inostranstvu četvrti je nagledaniji film i ubedljivo najgledanija komedija u poslednjih deset godina. MALI BUDO je bioskopski distribuiran u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Prvo javno prikazivanje filma održano je kao specijalna projekcija na filmskom festivalu Kustendorf, a nakon toga je film prikazan na sledećim festivalima: Raindance Film Festival London, Valletta Film Festival, Comedy Cluj International Film Festival, Balkan New Film Festival, u nacionalnom takmičarkom programu FEST-a, kao i na festivalima u Sopotu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i u Kosovskoj Mitrovici. Na festivalu u Vrnjačkoj Banji film je nagrađen trećom nagradom za scenario.

MALI BUDO je prikazan i na čuvenom londonskom univerzitetu humanističkih nauka Goldsmit, a projekciju je organizovala tamošnja katedra za istoriju.

Godine 2016. je režirao JESEN SAMURAJA, prvi borilački film u istoriji srpske kinematografije, na kom je bio jedan od producenata. Film je bio jedan od najvećih bioskopskih hitova te godine sa preko 160.000 gledalaca, a imao je redovnu distribuciju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Film je prikazan na: Cairo International Film Festival, Cottbus Film Festival, Minsk International Film Festival Listapad, Guwahati International Film Festival, u nacionalnom takmičarkom programu FEST-a, kao i na festivalima u Sopotu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i u Kosovskoj Mitrovici.

Kratki igrani film MALIŠAN imao je premijeru 2019. godine na FEST-u, a potom je selektiran za petnaestak međunarodnih filmskih festivala, uključujući i najprestižnije svetske smotre žanrovskog filma: Bucheon International Fantastic Film Festival, Sitges Film Festival i Brussels International Fantastic Film Festival. Spisak festivala na kojima će film biti prikazan u ovom trenutku još nije zaključen.

Bio je član žirija glavnih takmičarskih programa na festivalima u Kotbusu i Valeti 2017. godine.

Kreator nastavnog plana i programa i predavač na kursu filmske režije za mlade srednjoškolskog uzrasta ”Radionica filmske magije” 2010. godine u Beogradu.

Kreator nastavnog plana i programa i predavač na kursu filmske režije za mlade srednjoškolskog uzrasta ”Radionica filmske magije” 2015. godine u Gračanici. Radionica se i dalje održava svake godine.

 

PROFESIONALNO ISKUSTVO

Film:

2019 – MALIŠAN, kratkometražni igrani film – reditelj, producent

2016 – JESEN SAMURAJA, dugometražni igrani film – reditelj, producent

2015 – JULIJA I ALFA ROMEO, dugometražni igrani film – scenarista

2015 – CRNjANSKI, dugometražni dokumentarni film – reditelj, scenarista, producent

2014 – MALI BUDO, dugometražni igrani film – reditelj, scenarista, producent

 

Televizija:

2018-2020 – ŽIGOSANI U REKETU, igrana serija – reditelj

2018 – URGENTNI CENTAR, igrana serija – reditelj

2017-2020 – SENKE NAD BALKANOM, igrana serija – reditelj

2015 – ANDRIJA I ANĐELKA, igrana serija – reditelj

2015 – TITOVA SOBA TAJNI: ĐILAS, dokumentarna serija – reditelj, scenarista

NAGRADE I PRIZNANjA

  • Treća nagrada za scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: MALI BUDO, 2015
  • Nagrada publike za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica: MALI BUDO, 2015
  • Nagrada publike za najbolji film na festivalu Balkan New Film Festival, Stokholm: MALI BUDO, 2015
  • Nagrada publike za najbolji film: Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija, JESEN SAMURAJA, 2017
  • Gran pri za najbolji film na filmskom festivalu SOFEST u Sopotu: JESEN SAMURAJA, 2017

 

UDRUŽENjA

Član Upravnog odbora udruženja DOK Srbija 2020-

Član Udruženja filmskih producenata Srbije 2018-