Dragana Varagić
Uža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Gluma

Umetnička/akademska karijera: Diplomirala Glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Specijalizirala Šekspira u Šekspirovom institutu u Stratfordu i magistrirala dramu na Torontskom univerzitetu. Redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Reprezentativne reference:

U Beogradu je odigrala brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Za Narodno pozorište u Beogradu odigrala je Natašu Rostovu, Juliju, Ledi Anu, Elizabetu Proktor, Katarinu Lugomirski…

U Kanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i profesor. Igrala je mešavinu klasičnog i savremenog repertoara, od Šekspira i Strindberga, do Hauarda Barkera. Predavala je glumu na Pozorišnom odseku Vindzorskog univerziteta i Dalhauzi univerziteta, a glumu i režiju na Univerzitetu Otava. Kao gostujući profesor predavala je Šekspira na poljskoj Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu.

Režirala je “To nije moja priča”, “Prinzeca T.”, Odbrana gospođe Klito Mestres”, “Dantes Divinus”, “Poslednji dani Jude Iskariotskog”…u Kanadi, kanadsko-crnogorsku koprodukciju “Penelopijada” za “Purgatorije pozorišni festival” u Tivtu, i “Kir Janju” za Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu.

Za svoj glumački rad nagrađena je dvema godišnjim nagradama Narodnog pozorišta, nagradom Festivala “Ljubiša Jovanović”, Nagradom za epizodu na Sterijinom pozorju. Za svoj rad u dijaspori nagrađena je nagradom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, nagradom grada Torontoa za međukulturnu saradnju i nominovana je za nagradu “Dora” za najbolju glumicu u Torontu.