DVE NAGRADE ZA FILM “VELIKI ROBOT“ VOJINA VASOVIĆA DIPL. REDITELJA AKADEMIJE

 

U protekloj nedelji, domaći animirani film Veliki Robot (eng. Just For The Record), u režiji Vojina Vasovića, dipl. reditelja naše Akademije i produkciji To Blink Animation studiaosvojio je prvo mesto u kategoriji “Filmovi za decu i mlade” na Multi Most Festivalu u Sremskim Karlovcima, kao i nagradu za najbolji kratkometražni film za decu na Brejning festivalu u Danskoj.

Film je do sada osvojio 12 priznanja, a u proteklim mesecima doneo je autorima nagrade za najbolju originalnu muziku, najbolji dizajn zvuka Vladimiru Kerkezu, dipl. muzičkom producentu naše Akademije, na Short Sounds filmskom festiivalu u Velikoj Britaniji, nagradu za najbolji animirani film na 68. Martovskom festivalu Specijalno priznanje na Lighthouse internacionalnom filmskom festivalu u kategoriji kratkog filma u Nju Džersiju.

Na upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije za stimulaciju kvaliteta, “Veliki robot” je podržan kao najuspešniji domaći animirani film protekle festivalske godine. Učestvovao je na A festivalima animacije, ali je uspešno distribuiran i na televizijskoj mreži HBO Europe, kao i na kanalima ShotTv i Estat TV koji pokrivaju ruske i baltičke teritorije i Super Channel kanalu koje je pribavio prava za kanadsku distribuciju.

U proteklom mesecu film je prikazan na Festival Du Nouveau Cinema u Montrealu, Kuandu Internacionalnom Festivalu Animacije na Tajvanu, Gvadalahara Internacionalnom Filmskom Festivalu u Meksiku, dok je beogradska publika imala prilike da ga pogleda na 18. izdanju Balkanime.

 

U novembru 2021., “Veliki Robot” će se premijerno predstaviti na Ajyual Filmskom Festivalu u Kataru, koji će moći da se prati i online.  Film dalje putuje na Londonski Internacionalni Festival Animacije, dok se u decembru prikazuje na Filmskom Festivalu Alter Do Chao u Brazilu.

“Veliki robot” je animirani film o malenom robotu-diktafonu Recu, koji pokušava da se sprijatelji sa pticom ne bi li mu pomogla da presnimi svoju memoriju. Film  su  podržali Filmski centar Srbije, grad Kragujevac, Ontarijski fond za umetnost (Ontario Art Council), Kanadski umetnički fond (Canada Council for the Arts) i regionalni investicioni fond Animond.