Film 'Isti' Dejana Petrovića osvojio Gran pri u Egiptu

Film “Isti” Dejana Petrovića, profesora naše Akademije, osvojio je Gran pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu filma Ismailia u Egiptu.
“Informacija da smo dve nedelje nakon dobijanja Gran prija na 65. Martovskom festivalu osvojili još jedan Gran pri za film ‘Isti’ u Egiptu, na jednom od značajnijih festivala dokumentarnog filma u ovom delu sveta, potvrda je da film komunicira ne samo sa domaćom, već i sa publikom van Srbije”, izjavio je Petrović na svečanoj ceremoniji jubilarnog izdanja festivala Ismailia.
Petrović je dodao da o ozbiljnosti festivala Ismailia govore ne samo besprekorna organizacija, već i imena članova žirija, prisutnih filmskih kritičara, kao i autora, među njima i nekoliko dokumentarista čije je filmove imao priliku da pogleda na 30. IDFA u Amsterdamu, na kojem je film “Isti” imao svetsku premijeru u takmičarskom programu.
Svečanom zatvaranju festivala Ismailia prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.
U konkurenciji kratkog dokumentarnog filma na festivalu Ismailia, pored filma “Isti”, prikazano je još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.
Festival je održan od 11. do 17. aprila u Ismailiji, nedaleko od Kaira, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, uz podršku Ministarstva kulture Egipta.
“Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.
Dejan nagrada 2
Dejan nagrada 3