Film Matije Milutinovića „Čuvar“ osvojio nagradu za najbolji srpski film na 11. Festivalu srpskog filma fantastike

Kratki igrani film „Čuvar“ reditelja i scenariste Matije Milutinovića osvojio je nagradu za najbolji srpski film na 11. Festivalu srpskog filma fantastike.
Matija Milutinović je diplomirao režiju u klasi profesora Miroslava Živanovića na Akademiji umetnosti u Beogradu, a film „Čuvar“ je njegov diplomski film. Scenario je inspirisan slovenskom mitologijom. Reditelj navodi da mu je jedna od glavnih vodilja za pisanje originalnog scenarija za film „Čuvar“ bila knjiga „Slovenska mitologija“ Nenada Gajića. Otuda nije neobično da je radnja filma smeštena u srednjevekovnu Srbiju. Film prati Vukašina koji je odmetnik u bekstvu. Progonjen kao zver, ranjen i skoro bez svesti on nailazi na skriveni paganski hram. Čuvar hrama mu spasava život i nudi mu skrovište. Ipak, iza čuvareve gostoljubivosti kriju se mračne tajne.
Film je nastao u produkciji Akademije umetnosti u Beogradu, a u njegovoj realizaciji su učestvovali i studenti Boris Nestorović kao asistent snimatelja, Dragana Lakčević i Luka Jočić kao snimatelji zvuka, Mina Korać i Andrijana Zukić kao organizatori.
Dizajn zvuka i sinhronizaciju potpisuje Tomislav Milenković diplomirani student i umetnički saradnik na Akademiji umetnosti u Beogradu.
Glavne likove u filmu tumače Svetozar Cvetković, Boris Pingović i Bojan Krivokapić.
Film je do sada učestvovao na nekoliko manjih stranih i domaćih festivala u takmičarskom programu, a ovo je prva nagrada koju je osvojio.
Dodela nagrada će biti 3.10.2017. godine u 19h u Domu Omladine u Beogradu.
film_cuvar_matija_milutinovic