FILM „PRILAGOĐENI“ DEJANA PETROVIĆA NAGRAĐEN KAO NAJBOLJI KRATKI DOKUMENTARNI FILM U EGIPTU

 

Dokumentarni film „Prilagođeni”, dip. reditelja i profesora Akademije umetnosti u Beogradu, Dejana Petrovića, osvojio je Nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na upravo završenom 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Ismailia u Egiptu.

Na festivalu koji je održan od 17. do 23. marta 2022. godine, u organizaciji Filmskog centra Egipta, prikazano je 12 kratkih dokumentaraca iz Španije, Kirgistana, Gruzije, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipata i Srbije.

Film „Prilagođeni“, nakon svetske premijere u takmičarskom programu festivala IDFA, u novembru prošle godine, do sada je prikazan u Kanadi (Pendance Film Festival), Finskoj (Vera Film Festival), Grčkoj (Thessaloniki Film Festival) i Egiptu. Tokom aprila, film će takođe biti prikazan na festivalima u Holandiji (Go Short Festival) i Južnoj Koreji (39. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Busanu).

„Prilagođeni” je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva, i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, jedan od montažera je naš profesor montaže Aleksandar Popović, a snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, dipl. muzički producent i dizajner zvuka naše Akademije.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.