FILM “PROLEĆNA PESMA” NATALIJE AVRAMOVIĆ U BIOSKOPSKOJ DISTRIBUCIJI OD 10. FEBRUARA 2022.

 

Specijalna projekcija filma “Prolećna pesma” Natalije Avramović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu, biće održana večeras, 10. februara 2022. godine, u Dvorani kulturnog centra Beograda, od 20 časova, nakon čega sledi bioskopska projekcija širom naše zemlje.

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorskom ekipom među kojima će biti glumci Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Danica Maksimović, Milan Kolak, Gavrilo Avramović, Mia Radovanović, scenaristkinja Ljubinka Stojanović /dipl. dramaturg i profesorka naše Akademije/, producentkinja Nada Savić, kompozitor Marko Matović i rediteljka Natalija Avramović.

Natalija Avramović je ovim povodom izjavila da je njen cilj bio da snimi jednu sasvim drugačiju priču koja polazi iz ženske glave, srca i duše, i da pokaže jednu nekonvencionalnu žensku junakinju, koju je iskreno i hrabro ogolila.

“Mislim da je ovaj film nešto novo u srpskoj kinematografiji, da je sveža krv i meso, autentično delo. Osećam da sam otvorila put novom žanru koji je specifičan po strukturi i poetici, i da menja percepciju kod gledalaca. Film izlazi iz konvencionalnih okvira srpskog filma i ostavlja publici nezaboravan utisak. Ovo autentično filmsko delo stiže pred bioskopsku publiku naše zemlje pravo sa domaćih i međunarodnih festivala”. – kaže naša dipl. rediteljka.

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda i sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović, dok očeva smrt uzburkuje u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

“Prolećna pesma” je do sada imala veoma uspešan festivalski život, koji uključuje i nagrade:

Nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković – Festival del Cinema d’IDEA, Rim, Italija, 2021.

Treća nagrada za scenario, Specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara za film „Prolećna pesma“, Festival Filmskog Scenarija, Vrnjačka banja, Srbija, 2021.

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković  za film „Prolećna pesma“, Filmski Festival u Sopotu – SOFEST, Sopot, Srbija, 2021.

Specijalna nagrada za film „Prolećna pesma“, SeeOnline Film Festival, Cinesquare, Skoplje, Makedonija, 2021.

Foto: arhiva Akademije umetnosti u Beogradu