FILMOVI DIPL. REDITELJA AKADEMIJE NAGRAĐENI NA 67./68. MARTOVSKOM FESTIVALU

 

U Domu omladine Beograda održana je svečanost povodom završetka 67/68. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima oba izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala.

“POTREBA ZA MRŽNJOM”, Filipa Čolovića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu proglašen je za najbolji dugometražni dokumentarni film Martovskog festivala, u kategoriji preko 50 minuta!

Obrazloženje: Intimna ispovjest o gubitku brata koji je svirepo ubijen. Ono što zapravo odvaja ovaj film, i kandiduje ga u odnosu na ostale jeste bratska emocija. Iskonska bratska ljubav u odnosu na antitezu – mržnju i njen usud i prokletstvo. Kroz film se prepliće puno motiva u okviru dramaturške konstrukcije koja nosi sve potrebne elemente drame pretendujuči više Televizijskom zanru. Svaki od ovih motiva je priča i može biti film. Novinarski pristup rediteljskom i montažnom ritmu, ali film nije književnost. Film je misao ponudjena oku.

Nagradu je uručio Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

 

“VELIKI ROBOT”, Vojina Vasovića, dipl. reditelja Akademije, prograšen je za najbolji  animirani film”!

Obrazloženje: Film „Veliki robot“, bavi se odnosom prirode personilozovane kroz malu pticu i tehnike koju je čovek proizveo, mali diktafon po imenu REC. Dobar dizajn likova i scenografije Nikole Stepkovića, doprineo je atmosferi nerazumevanja ova dva sveta, a muzika i dizajn zvuka pojačali su sliku jednog otuđenog i razorenog prostora. Reditelj Vojin Vasović je sve uklopio u jednu atraktivnu filmsku celinu.

Nagradu je uručio Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL trajao je od 19. do 25. aprila 2021. u Domu omladine Beograda.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu publici je predstavio bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Prikazana je kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa.

Pored takmičarskog, Martovski festival imao je tradicionalno bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika je imala priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.