GOSTOVANJE MILE TURAJLIĆ NA AKADEMIJI UMETNOSTI

Mila Turajlić – autorka prestižno nagrađivanih filmova „CINEMA KOMUNISTO“ (2010) i „DRUGA STRANA SVEGA“ (2017) – biće gost Akademije umetnosti u utorak, 26.12.2017. u 15.30 sati (Plava sala, Nemanjina 28/II).
 
U susretu sa studentima svih studijskih programa Akademije umetnosti, Mila Turajlić će podeliti svoja iskustva iz realizacije dugometražnih dokumentarnih filmova. Posebno su dragocena njena (sa)znanja o istoriji kinematografije i dostupnosti arhivskih zapisa.
Do savršenstva uravnotežen istraživački puls Mile Turajlić proističe iz brižljive selekcije materijala i autentičnih svedoka vremena. Veština komunikacije sa prikazanim sagovornicima prevashodno upućuje na izuzetno razvijenu svest autorke o toleranciji i pristojnosti, pri čemu nikad ne izostaje najoštriji poziv na preispitivanje i nove provere prošlosti.
 
Apsolutno lišeni patetike, filmovi Mile Turajlić čak ni muzičkim fonom ne uzurpiraju adrenalin.
 
Tematske opcije – koje uokviruju „CINEMA KOMUNISTO“ i „DRUGU STRANU SVEGA“ – najčešće pokreću očekivanja žestokog obračuna, prozivke, inkriminisanja, ili pak, otvaranja intime u funkciji opet obračuna ili sentimentalnosti i nostalgije. Svega toga u filmovima Mile Turajlić nema. Sasvim sigurno zahvaljujući osobenoj estetici slike, koja se dosledno razlikuje u prvom i njenom drugom filmu.
MV5BMTExNTI1NzIwNDFeQTJeQWpwZ15BbWU4MDE1MzA2OTEx._V1_SY1000_SX700_AL_
Dramaturgija kolaža u „CINEMA KOMUNISTO“ nije samo odziv na istorijski presek kojim se bavi, već znalački opredeljen mizanscen događaja koje bira da predstavi. Autentični prostori u kojima razgovara sa akterima zemlje koje više nema, daleko su od zatečenih i spontano zabeleženih. Sve je s ozbiljnom namerom da se autorski uobliči dokument.
 
S druge strane, „DRUGA STRANA SVEGA“ ima oreol konflikta spolja i kristalne emocije iznutra. Kontrasti svetla i senki, naizmenični sled ritma kretanja kamere, smena opštih prizora skrovitog doma i detalja uglancanih stilskih komada – sfumato naspram vatrometa antikviteta. Za posebno uvažavanje producentskih znanja i veština Mile Turajlić, stoji i činjenica da je „DRUGA STRANA SVEGA“ prva koprodukcija sa HBO EU.
Druga-strana-svega-poster-768x1024
Konačno, rediteljsko umeće Mile Turajlić očitovano u ova dva velika filma nedvosmisleno uverava da se radi o sjajnom umetniku koji se mirno može otisnuti u bilo koje kinematografske bure, očekujući nove svečanosti.
Dobro došli !!!