GRAND PRIX – BEST FEATURE FILM ZA HADŽI ALEKSANDRA ĐUROVIĆA U BUDIMPEŠTI

 

Film našeg dipl. reditelja Hadži Aleksandra Đurovića “Sveta Petka – Krst u pustinji”, osvojio je Grand Prix i proglašen je najboljim filmom na Budapest Movie Award.

Film o životu najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja nastao je po bestseler romanu “Petkana” (2001.), Ljiljane Habjanović Đurović, koja je i scenarista filma uz reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića.

Glumačka i autorska ekipa je mešovita i čine je srpski i jordanski umetnici.

Na ovom projektu radilo je nekoliko diplomiranih studenata Akademije Umetnosti u Beogradu. Jednu od nosećih uloga imala je Milica Stefanović, naša dipl. glumica, a u glumačkoj podeli su i Marijana (Dugalić) Labus, Jelena Velkovski i Dragana (Nenadić) Petrović. Glas liku Anđela u filmu daje naš student 4. godine glume Stefan Jevtović.

Pomoćnici režije bili su naši dipl. reditelji Mlađen Minić i Rastko Tadić, a asistenti režije Stefan Krasić i Nemanja Mladenović, dipl. reditelji naše Akademije. Organizaciju u Srbiji potpisuju Marija Mijin i Andrijana Zukić, naše dipl. producentkinje, snimatelj zvuka bio je Ivan Bulbuk, naš dipl. muzički producent, a mikser i supervizor zvuka bio je Roland Vajs, nekadašnji profesor Akademije Umetnosti.

Film je svetsku premijeru imao na 44. Moskovskom filmskom festivalu 29. avgusta 2022.

Budapest Movie Avards je filmski festival koji se održava u Mađarskoj. Misija i cilj festivala je otkrivanje i promocija talentovanih filmskih stvaralaca iz čitavog sveta, što je ovom nagradom dokazao i naš Hadži Aleksandar Đurović.