Otvaranje izložbe 'Hrabre žene putuju kroz vreme II' 1. marta u galeriji Pro3or

Zajednička izložba “Hrabre žene putuju kroz vreme II” profesorke na Katedri za filmsku i televizijsku režiju i montažu Čarne Manojlović i Aleksandre Jovanić biće otvorena u četvrtak 1. marta 2018. u 19 časova, u galeriji Pro3or (Koče Popovića 9, Beograd).
Proučavajući biografije i bogatu zaostavštinu značajnih žena iz naše istorije (u periodu od 1776. do 2002. godine), Čarna i Aleksandra su bile inspirisane uđu “u njihovu kožu” i kreiraju izmaštane scene, prikaze događaja iz njihovih života. Kroz sedamnaest fotografija one povezuju različite vremenske periode, heroine i istorijske događaje, i na taj način ujedno istražuju odnos prošlosti i sadašnjosti kroz poziciju žena u društvu.
Zamrzavanjem po jednog imaginarno osmišljenog momenta, inspirisanog činjenicama o ženi koju fotografija predstavlja, prošlost se prepliće sa sadašnjim načinom života, rada i pozicijama vrednih i značajnih žena u svetu kakav je danas.
soja_final
Motiv za realizaciju ideje o smeštanju važnih žena iz naše bliže i dalje istorije u okolnosti današnjice, pre svega je obrazovne prirode. Obe autorke godinama rade sa mladima i prepoznale su koliko je danas, više nego ikada ranije, potreban izvor motivacije i inspiracija za učenje. Iz ovog izvora, ulinkovanog u današnje tokove, proističe kreativnost i želja za daljim istraživanjem, kao i osnaživanje ličnosti.
“Projekat Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović ‘Hrabre žene putuju kroz vreme’ pažnji današnjeg posmatrača preporučuje likove i poduhvate znamenitih (a suštinski zaboravljenih) žena naše prošlosti. Svaka od njih je u po nečemu bila PRVA, svaka od njih je, u manjoj ili većoj meri, srušila po neki tabu, svaka od njih je oduzela delić prostora koji su arogantno zauzeli muškarci. Fotografije/inscenacije evociraju odabrane ličnosti, atmosferu njihovih života ali i njihovih dela.” – Mileta Prodanović, pisac i slikar. 
jelena_final
Izložba je nastala u saradnji sa fotografima Ivanom Tomanović, Majom Medić, Milicom Mrvić, Ivanom Todorovskim, Draganom Mandićem, Simonom Pavlović, Nikolom Majdakom i Daliborom Tonkovićem.
danica_finalViše možete saznati na sajtu “Hrabre žene”
Poziv na izložbu je na linku.