IN MEMORIAM: Momčilo Martinović

Momčilo Martinović, rođen 21.8.1940. u Lazarevcu, bio je reditelj i profesor predmeta REŽIJA PROGRAMA UŽIVO – SPORTSKI PROGRAM na Katedri za televizijsku režiju  Akademije umetnosti u Beogradu od 1996. godine.
Ukoliko postoji posebna pedagoška filosofija u medijskoj umetnosti, profesora reditelja Momu Marinovića prepoznajemo kao apostola televizijske pedagogije.
Iskustvom i profesionalnošću je kreirao svetove u koje su svi njegovi studenti s pažnjom i nestrpljenjem želeli da zavire. Svi su to smatrali posebnom privilegijom.
Obeležila ga je i predanost u želji da svojim sledbenicima prenese znanje, istinu, vrednost, logiku i ideju bavljenja televizijskom režijom. Učeći se od najboljeg među najboljima, učili smo televizijsku režiju ne da bismo savladali tehnike zanata, već da bismo vremenu i činu režiranja utisnuli smisao.
Iznad svega, profesor Moma Martinović je svoje studente učio kritičkom i sistematičnom mišljenju u režiranju. Pripremao ih je za izazovno televizijsko okruženje koje je sam poznavao bolje nego mnogi.
Njegove reči kritike su uvek, bez izuzetka, bile reči ohrabrenja.
Tokom niza godina činio je to mudro i tiho … na isti način kako nas je i napustio.
Komemoracija će se održati u ponedeljak, 3. marta 2014. godine, u 13.00, u Holu Radio Televizije Srbije (Takovska 10), a ispraćaj profesora Momčila Martinovića iz kapele na Zemunskom groblju je u utorak, 4. marta, u 11.30.
Prof. Martinović je diplomirao na odseku Režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je gostujući profesor na brojnim prestižnim inostranim filmskim školama: University California Los Angeles – filmski i televizijski odsek (USA), Rogaland University Center – Stavanger (Norveška), University of Oklahoma – Norman (USA), na Međunarodnoj akademiji za Radio i Televiziju – Montre (Švajcarska). Od 1996. godine bio je angažovan kao gostujući profesor na Katedri TV režije Akademije umetnosti.
U toku svoje veoma uspešne karijere radio je kao reditelj u RTV Beograd, direktor produkcije u RTV Beograd – Informativni program, direktor produkcije Televizije Beograd, odgovorni urednik direktnih prenosa u TV Beograd. Autor je filmova Dvoboj i Zlatno klasje, igranih TV serija Svi na sneg (10 epizoda) i Splitski delfin (6 epizoda), emisija Duel, Beograd – olimpijski grad, Ja, Petar A. Knežević, Krf – plava grobnica, Efes, put u prošlost itd. Udruženje sportskih novinara Beograda je prof. Martinoviću dodelilo Nagradu za životno delo (1997). Ovenčan je i Specijalnom nagradom Radio Televizije Srbije za knjiigu Režija programa uživo (1997), Godišnjom nagradom RTV Beograd za prenos Gazimestan (1990), Godišnjom nagradom RTV Beograd za prenos Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 84 (1985), dvema prvim nagradama za direktan prenos na JRT festivalu u Portorožu (1974. i 1976.), specijalnom nagrada na Međunarodnom festivalu u Portorožu (1977). Bogati opus prof. Martinovića beleži i režiju najvećeg prenosa uživo ikada organizovanog na ovim prostorima – sahranu Josipa Broza Tita.

Saznajte više…

“Dan X+4” – TV emisija o prenosu sahrane Josipa Broza Tita (Absinthe production)
Emisija “Moj lični pečat: Moma Martinović” (RTS)