Intervju: Mirza Abdagić, student I godine filmske i TV režije

Mirza Abdagić, 19 godina
Filmska i televizijska režija
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Oduvek sam želeo da se bavim režijom, ali pored režije me je zanimalo i pravo. Moj prvobitni izbor za upis fakulteta je bio Pravni fakultet u Sarajevu. Međutim, nakon prve godine studija shvatio sam da želim ili režiju ili ništa drugo.
Uvek sam nalazio inspiraciju u umetnosti: filmu, muzici, stand up komedijama, zato je umetnička akademija bila moj izbor. Pošto u mom rodnom gradu ove godine nije bilo moguće upisati režiju, već samo produkciju, odlučio sam se za Beograd i Akademiju umetnosti. Beograd, jer smatram da je centar za pravljenje dobrih filmova na Balkanu, Akademiju umetnosti u Beogradu, jer smatram da je za režiju ovaj fakultet najbolji izbor.
Na studijama sam tek dva meseca, ali imam utisak da sam dosta naučio, čak i pre početka nastave, tokom priprema za prijemni ispit. Pre prijemnog sam dobio zadatak od profesora Dragana Elčića da analizaram kratki film, a kao zadatak za prijemni ispit sam dobio da snimim svoj film. Ja sam mislio da to treba da bude nemi film. Prvo sam želeo da tematika filma bude komična, ali sam se na kraju ipak odlučio za napeti triler. Snimao sam uz pomoć nekoliko prijatelja u Sarajevu, a sam film je trajao dva i po minuta. Iskren da budem imao sam malu tremu da pošaljem to profesoru, jer nisam bio u potpunosti zadovoljan i siguran. Profesor je rekao da je film bio dobar za nekog ko je početnik i da mu se moja ideja dopala.
Od početka nastave je, kao što sam pomenuo, prošlo tek dva meseca, a već imam snimljen drugi film, koji ove nedlje šaljem na ocenjivanje. Zadata tema je radni proces. Kako smo stalno upućeni jedni na druge, ja sam ideju pronašao u svom kolegi sa fakulteta. On crta grafite, te sam iskoristio priliku da ga snimam dok to radi. Nadam se da će moj mentor biti zadovoljan finalnim rezultatom.
Smatram da će studiranje u Beogradu i napuštanje rodnog grada upotpuniti moje iskustvo, kao što će školovanje na Akademiji umetnosti dodatno oblikovati mene kao umetnika.

(razgovor vodila Katarina Todorović)