INTERVJU: Tanja Zeba, studentkinja Akademije umetnosti u Beogradu

Tanja Zeba, 28 godina
Umag, Hrvatska
Produkcija u umetnosti i medijima; I godina osnovnih akademskih studija

Posle završene srednje ekonomske škole, upisala sam Psihologiju u Trstu. Od trenutka kada sam krenula da radim pratili su me poslovi organizacione prirode. Kako sam prethodnih godina stalno putovala, a ujedno i radila i organizovala razne multimedijalne događaje sve vreme sam pokušavala da više umetnosti objedinim u jednu celinu. Želela sam, ali nisam znakla kako. Nisam imala dovoljno znanja.
Smatram da se na polju umetnosti može uraditi dosta. Mnogo više nego što se trenutno radi u regionu, samo je potrebno usmeriti enrgiju ka mladim ljudima. Ja u mladim, neafirmisanim umetnicima vidim potencijal. Na taj način sam spoznala da želim da studiram produkciju. Produkcija objedinjuje dve stvari koje okupiraju moju pažnju: organizaciju i umetnost.
Krenula sam da istražujem koji fakulteti u regionu imaju smer produkciju, a posebno sam obratila pažnju na Beograd. Pretragom sam došla do nekoliko fakulteta, ali se nijedan program nije posebno izdvajao. Po preporuci prijatelja sam kontaktirala Akademiju umetnosti u Beogradu. Program mi se jako svideo i odnos zaposlenih prema meni, kao nekom ko je potencijalni student. Došla sam na konsulatcije sa profesorom iz filmske produkcije Goranom Đorđevićem, koji se saglasio da je produkcija pravi izbor za mene i moja interesovanja.
Od septembra sam ovde i za sada sam zadovoljna, mada još uvek nemam formiran potpuni utisak, jer kako smo na početku studija akcenat je pre svega na teoriji. S druge strane, radujem se, jer imamo plan za snimanje filma, kojim ćemo se predstaviti kao klasa.
Prija mi dinamičnost koju imam u Beogradu i volela bih da više budem uključena u kulturno-umetniče događaje. Nadam se da će profesori da nas upute i na taj način nam omoguće da malo više naučimo i iz prakse.