INTERVJU: Tina Skvarča, studentkinja I godine glume

Tina Skvarča, 27 godina
Ljubljana, Slovenija
Osnovne akademske studije glume, I godina
Gluma me je oduvek privlačila. Tokom osnovne i srednje škole sam bila član amaterskog pozorišta, sve ukupno sedam godina, a kao student sam bila sam član u francuskom teatru. Naime, u Ljubljani sam studirala francuski jezik, koji nažalost nisam završila.
Napravila sam veliku pauzu i tada shvatila da je zapravo od detinjstva gluma moja velika ljubav za koju nisam imala hrabrosti. Setila sam se svojih želja i odlučila da ne odustanem od njih. Kako bih se ponovo podsetila i vratila u ritam upisala sam se u privatnu školu glume u Ljubljani, koju je vodio jedan ruski glumac. Tada sam već bila sigurna da ću početi sa studijama glume. Znala sam da neću ići na fakultet u Ljubljani, jer nisam bila zadovoljna preporukama koje sam čula. Dvoumila sam se između Sarajeva, Moskve i Beograda. Moskvu sam brzo otpisala zbog jezika. Odlučila sam se da studiram u Beogradu, a Akademija umetnosti je delovala kao najbolji izbor, što se na kraju ispostavilo kao tačno.
Kada sam došla na Akademiju znala sam da sam napravila pravi izbor. Međutim, mučili su me strah i nesigurnost. Ponovo sam se pitala da li ja to mogu. Plašilo me je to što ništa nisam radila pet godina, iako sam mnogo želela. I baš ta želja je promenila moj život. Za prijemni ispit sam se spremala godinu dana sa ruskim profesorom. Sastajali smo se jednom nedeljno. Rezultati prijemnog su bili mnogo bolji nego što sam očekivala, a odmah po upisu sam bila zadovoljnija, ispunjenija i sigurnija u sebe.
Ovde sam dva meseca i vidim sebe u Beogradu. Fakultet i grad obogaćuju moje životno iskustvo. Profesori su odlični, mada sam u početku imala tremu zbog jezika. Od prvog dana i profesori i drugari su me odlično prihvatili. Balet i gluma su mi u prvom semstru omiljeni predmeti, a svi ostali predmeti i profesori su baš onakvi kao što sam očekivala.