IZOŽBA PROF. MR ANDRIJANE PAJOVIĆ „SLIКE STRAHA MODERNE VIRDŽINE“ U GALERIJI ATRIJUM

U utorak, 20. decembra 2022.,  u Galeriji “Atrijum”, Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba „Slike straha moderne virdžine“ autorke mr Andrijane Pajović, profesorke fotografije Akademije umetnosti u Beogradu.

„Pojam virdžine se vezuje za specifičan balkanski kulturološki fenomen Crne Gore i Albanije gde se možda najrevnosnije neguje patrijarhat. U porodicama bez sinova, rođenjem četvrte ćerke, otac odlučuje da će ona postati čovek- oblači je umušku odeću, zabranjuje venčanje i na njena pleća spušta sve ostale tradicionalne delove društveno muške uloge, ne dajući joj pravo na izbor. Virdžina tako postaje i kulturno specifični arhetip animusa unutar žene i svoj život pronalazi u nekom drugom obliku u savremeno doba. Izložba preispituje ovaj fenomen i bavi se internalizovanom arhetipskom virdžinom u svakoj ženi uz posledice koje njegovo neosvešćivanje može doneti preko iskazivanja jedine iskonske emocije – straha. Autorka projekta je rođena i odrastala u Crnoj Gori, samim tim nosi ovu vrstu nasleđa u sebi, pa je projekat ovog tipa je izuzetno važan i kao deo istraživanja sebe i pomoć na putu ka oslobođenju potisnute žene u sebi“, zabeležila je Sonja Jeremić u tekstu koji prati katalog.

Izložba je otvorena do 5.januara 2023. godine.

Adrijana Pajović je doktorantkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Osnovne studije završila je na Akademija umetnosti u Beogradu, na katedri za Fotografiju. Član je ULUS-a od 2014.godine. Dodatno se usavršavala na studijskim programima u Francuskoj, Nemačkoj,Turskoj i Albaniji. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.