“Južni vetar” Miloša Avramovića uskoro u bioskopima

Film “Južni vetar”, sa velikim uspehom prikazivan na festivalima ove godine, uskoro će početi da se prikazuje i na redovnom bioskopskom repertoaru. Priča koja prikazuje Beograd devedesetih sagledana kroz prizmu loših momaka sa gradskog asfalta, inspirisana je, prema rečima scenariste i reditelja Miloša Avramovića, reditelja koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi Miše Radivojevića, autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u takozvano “beogradsko podzemlje”.

U glavnim ulogama “opasnih” momaka našli su se: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Srđan Žika Todorović, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac (poslednja uloga), Miloš Timotijević, a tu su i Jovana Stojiljković, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jasna Đuričić kao i gosti iz Bugarske Hristo Shopov i Ivaylo Zahariev.

Reditelj Miloš Avramović, koji je ujedno i scenarista sa Petrom Mihajlovićem, pred publiku donosi uzbudljiv akcioni triler sa pričom o dobrom kriminalcu koga jedan pogrešan potez uvlači u krvavu intrige zbog koje može da izgubi sve.

Istovremeno, to je poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor.

“Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući devedesetih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja. Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime“, izjavio je Miloš Avramović.