LUNI PILIĆ, DARKU NIKOLIĆU I MILOŠU RADUNOVIĆU NAGRADE NA 7. RAVNO SELO FILM FESTIVALU

 

Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče” 30. juna 2024.  godine, u Ravnom Selu završen je 7. Ravno Selo Film Festival, međunarodni festival prvog ili drugog filma. Tokom četiri dana festivala prikazano je više od 40 filmova iz 19 zemalja, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade.

Ove godine dva dipl. reditelja i jedna glumica Akademije umetnosti u Beogradu laureati su tri nagrade.

Zlatni klip za najbolji film dodeljena je za film „Nedelja“ (Srbija) snimljen po scenariju Stefana Boškovića i  u režiji Miloša Radunovića. „Biografska priča inspirisana istinitim događajima iz života jednog od najomiljenijih pevača sa ovih prostora pretočena je u film izuzetne poetske snage koji odlikuje kvalitetan ritam u vođenju radnje, respektabilan produkcioni domet, fascinantan glumački ansambl i sjajan prijem kod publike“, navodi se u obrazloženju žirija.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dodeljen je filmu „Poslednji strelac“ (Srbija) reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi. U obrazloženju odluke navedeno je da je „ovaj uzbudljivi triler, pun neočekivanih obrta i napetih scena, držao publiku u iščekivanju i stalnoj tenziju od početka do kraja“.

Nagrada za najbolju mladu glumicu festivala pripala Luni Pilić za ulogu Janje u filmu „Sveta obitelj“ (Hrvatska). U obrazloženju nagrade navedeno je da je ova glumica „odmerenim, suptilnim sredstvima pristupila veoma komplikovanom glumačkom zadatku i uspela da uverljivo odigra višeslojan kompleksan lik epohe šezdesetih godina 20. veka“.