MARKO ŠANTIĆ REDITELJ IZ SLOVENIJE GOSTOVAO NA AKADEMIJI UMETNOSTI U BEOGRADU

 

U četvrtak, 6.oktobra 2022., studentima Akademije umetnosti u Beogradu, održana je projekcija kratkih igranih filmova Sretan put Nedime i Marko, reditelja Marka Šantića. Nakon projekcije naš gost iz Slovenije zajedno sa direktorom fotografije Ivanom Zadrom, razgovarao je sa studentima i profesorima o procesu rada na filmu, razlici izmedju kratkog igranog i dugometražnog filma, studiranja i filmskoj praksi.

 Sretan put Nedime je priča o Amiru i njegovom bolesnom bratu Nedimu, koji bez vitze ne mogu da pređu austijsko-slovenačku granicu, na kojoj ih zaustavlja mladi policajac. Film je Šantićev studentski rad koji je nagrađen na brojnim festivalima u svetu, među kojima izdvajamo “Tribeca Film Festival” i “Sarajevo Film Festival”, a bio je u kvalifikacijama za Evropsku filmsku nagradu 2006.godine.

Marko je poslednji Šantićev kratki igrani film, iz 2021. godine. To je antiratna priči o Marku i Ankici iz Dalmacije koji nikada nisu preboleli smrt sina jedinca, poginulog u ratu. Kada, na nagovor komšije prihvate da iznajme sobu svog sina, Marka počinje da izjeda činjenica da u krevetu njegovog sina sada spava nepoznati muškarac.

Marko Šantić je rođen u Splitu. Studije režije završio je u Ljubljani, gde trenutno živi i radi. Autor je nekoliko kratkih igranih filmova, TV serijai TV  filmova, a trenutno završava produkciju svog dugometražnog igranog filma. Predstavnik je vrlo uspešne generacije slovenačkih mladih reditelja.