MILJAN GOGIĆ DIREKTOR FILMA “USTA PUNA ZEMLJE“ PURIŠE ĐORĐEVIĆA

 

Publika do kraja godine sa nestrpljenjem očekuje novi film “Usta puna zemlje”, Mladomira Puriše Đorđevića.

Direktor filma je Miljan Gogić, dipl. Producent u umetnosti i medijima Akademije umetnosti u Beogradu. 

Reč je o adaptaciji kultnog romana “Usta puna zemlje” Branimira Šćepanovića, koja govori o čovekovom životu, opraštanju od istog, postojanju, smrti, društvu, mentalitetu i svetu uopšte.

Roman jednog od vodećih proznih pisaca domaće/jugoslovenske književnosti 20. veka, preveden je na više od 30 jezika i reizdavan je više puta. U antologiji svetske književnosti koju je objavila Francuska enciklopedija, pod naslovom “Idealna biblioteka”, uvršten je među 700 knjiga svih vremena. O uspehu romana “Usta pune zemlje” u Francuskoj, svedoči i to da je postavljena i predstava u Modernom pozorištu u Lilu.

Upravo je to razlog zbog kojeg Miljan za Vijesti.me ističe da ”Kada dobijete priliku da radite na takvom delu, ne razmišljate o problemima i izazovima, već vam se upale dodatni motori koji učine i daju vam snagu da to sprovedete. Tek kada se završi snimanje, shvatite da ste upravo uradili antologijsku stvar”.

Povodom saradnje na ovom ostvarenju, naš dipl. producent ističe da veruje da će rezultat i plod rada iznedriti umetnički i univerzalni film koji će voleti sve generacije.

”Saznavši da mu je ostalo još samo tri mjeseca života, Marko beži iz bolnice u šumu. Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari. Tokom tog bega glavni junak zapravo susreće sve ljude od kojih je prethodno bežao”, navodi se u sinopsisu filma.

Gogić u intervjuu za crnogorski portal otkriva da je snimanje završeno, da se proces montaže odvija po planu i da se premijera može očekivati do kraja 2022. Iako se radnja romana odvija u crnogorskom pejzažu, snimalo se na lokacijama u Srbiji. On dodaje da vjeruje da će film biti “vrlo univerzalan, a istovremeno i naš”.

”Film će svakako biti zanimljiv kako za festivalske gledaoce tako i za širu bioskopsku publiku. Ne želim da mnogo otkrivam ali sam uveren da takvi filmovi fale našoj sceni i da će publika to umeti da prepozna”.

O našem najstarijem reditelju koji stvara film u 98-oj godini Miljan kaže: ”Kada shvatite da radite sa jednim od najstarijih, ako ne i najstarijim rediteljem na svetu, koji još režira, onda i sve poteškoće koje godine nose sa sobom nekako lako razumete i sprovodite sve kako biste takvoj osobi pružili da uživa u poslu koji najbolje umije da radi”.

Pored filma “Usta puna zemlje”, naš producent Miljan Gogić govorio je i o Međunarodnom filmskom festivalu Forteca u Perastu gde je ove godine bio član žirija.

Kompletan intervju pročitajte na https://www.vijesti.me/kultura/623406/kad-radite-na-remek-djelu-upale-se-dodatni-motori