NOVA NAGRADA ZA FILM HADŽI-ALEKSANDRA ĐUROVIĆA U RUSIJI I PREMIJERA U JORDANU

Na jubilarnom 10. međunarodnom Zabaikalskom filmskom festivalu u Čiti, film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, Hadži – Aleksandra Đurovića, našeg dipl. reditelja, osvojio je nagradu za najbolji scenario.

Đurović se na ceremoniji zatvaranja i dodele nagrada obratio video porukom, rekavši da je ovo prva nagrada za scenario za ovaj film i da mu je veoma drago što je film sa tako specifičnom dramaturškom konstrukcijom i sa malo dijaloga dobio upravo ovo priznanje.

U konkurenciji se našlo osam filmova iz Rusije, Kine, Brazila, Turske, Nemačke, Južne Koreje, Francuske i Srbije.

Podsetimo, film je imao svetsku premijeru na 44. Moskovskom filmskom festivalu prošle godine, a na ovogodišnjem festivalu “Zlatni Vitez” održanom u Čečeniji je osvojio priznanje “Zlatna diploma”.

Premijera u zemlji ko-producenta, Jordanu, zakazana je za 21. jun u Filmskom Centru Jordana (RFC), a potom će 23. juna biti svečana bioskopska projekcija filma u Amanu, kojom zvanično počinje i distribucija filma na Bliskom Istoku. Premijeri će prisustvovati reditelj filma i članovi jordanske glumačke i autorske ekipe.

Film nastavlja svoj festivalski život i distribuciju u inostranstvu, a domaća publika će imati prilike da ga ponovo pogleda na predstojećim filmskim festivalima u Srbiji tokom leta, od kojih je prvi 51. festival u Sopotu.