NOVU KLASU STUDENATA GLUME UPISUJU PROF. T. STANIĆ/M. MISIRAČA I PROF. M. KRALJ/P. MANOV

 

Sa ponosom Vam predstavljamo profesore koji će voditi novu generaciju studenata glume u akademskoj 2022/23. godini na Akademiji umetnosti u Beogradu!
Novu klasu studenata Glume koja će biti podeljena u dve grupe upisaće naši najznačajniji dramski umetnici i pozorišni reditelji:
– TIHOMIR STANIĆ, dramski umetnik i MARKO MISIRAČA, pozorišni reditelj
– MILICA KRALJ, pozorišna rediteljka i PAULINA MANOV, dramska umetnica

Prof. TIHOMIR STANIĆ – glumac –  je stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 1987. godine i jedan od naših najistaknutijih dramskih umetnika. Odigrao je više od sto uloga na gotovo svim beogradskim pozorišnim scenama, kao i u pozorištima u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Vršcu, Banjoj Luci, Podgorici. U dramskim programima TV Novi Sad i TV Beograd odigrao je veliki broj značajnih ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Savu Mrkalja, Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Stevana Sremca, Ivu Andrića, kralja Aleksandra Obrenovića, Borislava Pekića. Glumio je u preko 120 filmskih ostvarenja i preko 100 uloga u domaćim pozorištima. Predsednik je Saveza dramskih umetnika Srbije od 1998. do 2000. godine. Dobitnik je najprestižnijih nagrada i priznaja u oblasti dramskih umetnosti.

MARKO MISIRAČA – pozorišni reditelj – U periodu od januara 2018. do decembra 2021. bio je stalni reditelj Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu. Režirao je više od 20 profesionalnih predstava u pozorištima u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Kragujevcu, Zenici, Prijedoru i Kopru. Predstave u njegovoj režiji učetvovale su i osvajale nagrade na najprestižnijim domaćim i inostranim pozorišnim festivalima.

Bio je selektor Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu (2012), Teatarskog festivala FEDRA u Bugojnu (2013), Teatar-festa “Petar Kočić” u Banjaluci (2018) i Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” u Prijedoru (2019-2021), te član stručnih žirija. Asistirao je u pozorištu i na filmu rediteljima Dejanu Mijaču, Goranu Markoviću, Larryju Zappiji, Bobanu Skerliću, Ani Mariji Rossi i Dejanu Zečeviću.

MILICA KRALJ – pozorišna rediteljka- Režirala komade na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Madlenijanuma, Zvezdara teatra, Ateljea 212, Malog pozorišta “Duško Radović”, Pozorištanca “Puž”, Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, Pozorišta “Milivoje Živanović” u Požarevcu, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, u Zrenjaninu, Narodnom pozorištu u Nišu, Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Za svoj rediteljski rad dobila je brojne nagrade i priznanja. Članica je žirija za dodelu nagrade “Miloš Žutić” za sezonu 2007/2008, na “Danima Danila Lazovića u Priboju” 2013., a od 2013. godine član žirija Kraljevstva poezije u Beogradu. Režirala je preko 30 pozorišnih predstava na pozirišnim scenama širom Srbije.

PAULINA MANOV – glumica – Stalna je članica ansambla Beogradskog dramskog pozorišta i saradnica na teatarskim projketima u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212. Glumila je u preko 26 filmskih ostvarenja i u preko 20 televizijskih serija. Dobitnica je najeminentnijih glumačkih nagrada i priznanja u našoj zemlji: “Carica Teodora”, nagrada Večernjih novosti, nagrada na Festivalu u Užicu, Sterijinom pozorju, Godišnja nagrada Beogradskog dramskog pozorišta i Radio Beograda… Ostvarila je niz zaaženih i nagrađivanih uloga u predstavama “Kući”, “Galeb”, “Pelikan”, “Čekajući Godoa”, “Trg Heroja”, “Sakati Bili”, “Leons i Lena”, “Sve o mojoj majci”, “San letnje noći”, “Tri klase i gospođa Nušić”, “Silvija” i mnoge druge. Poseduje veliko iskustvo u sinhronizacijama animiranih filmova.