OTVORENO ARTFINLE 2023. U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI

 

Artfinale 2023.,  najznačajnija umetnička manifestacija studenata Akademije umetnosti u Beogradu otvoreno je u sredu, 04. oktobra 2023. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

U prepunom atrijumu Kinoteke prisutnima se obratilo dekan Akademije prof. Dragoljub Elčić, naglasivši koliko je važno biti umetnik koji menja svet svojom samosvojnošću i jedinstvenim umetničkim izrazom, na koji način smo još jednu izazovnu godinu uspešno završili i upisali novu generaciju mladih umetnika kojima se mnogo daje, ali i od kojih se mnogo očekuje. Dekan je podsetio da je najnovijom akreditacijom Akademija umetnosti u Beogradu najbolje ocenjen fakultet u Srbiji i sa ponosom istakao da je to rezultat višedecenijskog rada i napora da od našeg fakulteta izgradimo prestižnu visokoškolsku ustanovu.

 

 

G-din Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, izrazio je zahvalnost za našu saradnju, rekavši da su studenti Akademije dobrodošli na sve programe Kinoteke i pozvao novoupisane studente prve godine da svoja znanja  proširuju upravo u instituciji koja vrednuje filmsku umetnost u našoj zemlji od njenih početaka do danas.

 

Tradicionalno Akademija je dodelila nagrade NAJSTUDENT za 2022/23. akademsku godinu,  onima koji su se po izboru katedri istakli svojim uspehom na fakultetu, radom i zalaganjima.

NAJSTUDENTI 2022/23. GODINE SU:

FTV REŽIJA – JULIA ERNESTI

GLUMA /kl. P. Stojmenović/G. Đokić/ – IVANA VASILJKOVIĆ

GLUMA /kl. I. Milošević/B. Žirović/ – NINA MARTINOVIĆ

MONTAŽA – ANĐELA MILJEVIĆ

PRODUKCIJA – MARTA MIKIĆ

FOTOGRAFIJA I KAMERA – ZORANA MANDIĆ

ZVUK – TIJANA BEKČIĆ

Zahvalnice za izuzetnu posvećenost i doprinos radu katedre i same Akademije umetnosti u Beogradu ove godine dobila su dva naša studenta studenta:

Teodora Radovanović – studentkinja IV godne Fotografije i kamere i

Pavle Savičić – student III godine Produkcije u umetnosti i medijima.

Diplome su dodeljene onim studentima koji su svoje četvorogodišnje akademske studije uspešno završili u prethodnoj godini i time stekli zvanje Diplomirani dramski i audio-vizuelni umetnik.

Već 28-mu godinu za redom Artfinale otvara i izložbu fotografskih radova naših studenta Fotografije i kamere u prethodnoj akademskoj godini. O digitalnim i analognim fotografijama koje su postavljene u galerijskom prostoru Kinoteke govorila je naša prof. Iva Ljesar koja je svečano i otvorila izložbu.

 

Ona je istakla da izložena serija fotografija tematski varira od portreta do urbanih scena, i da svi prikazani, naizgled uobičajeni prizori i često vidjeni motivi, uhvaćeni kroz objektiv naših studenata, na poseban način tretiraju jedinstveni rukopis umetnika. Fotografije nadrealnih, gotovo apstraktnih i sasvim poznatih svakodnevnih motiva u posmatraču bude osećaj mira, ali i nelagodnosti, jer je na radovima jasno vidljiv kontrast brzine i spokojne usporenosti. Prof. Ljesar istakla je da ova izložba ima mnogo veći značaj, ne samo za naše studente, već i za čitavu zajednicu, jer od pukog beleženja proživelih svakodnevnih uobičajenih trenutaka do različitih persvektiva događaja, isti, ovim izlaganjem postaju vežni.

 

U četvrtak, 5.oktobra, u okviru Artfinala i FILMSKE VEČERI u Konoteci će biti prikazani odabrani filmovi naših studenata režije:

IGRANI filmovi: “Kuda ideš” Veljka Tešića i “Novi list” Koste Gligorijevića, i

DOKUMENTARNI: “Polazak” Uroša Krulja, “Agape” Jovane Pejović, i “Nada” Miloša Živanovića.