PERFORMANS JOANE KNEŽEVIĆ 15. JULA U BIOSKOPU „BALKAN“

 

Otvaranje izložbe “To se nije dogodilo” sekcije proširenih medija ULUS-a, u saradnji sa bioskopom Balkan, nudi presek savremene umetničke produkcije izvodjačkih umetnosti, u okviru koje će biti predstavljen performans “KILLING DREAMS VOL.2”, po konceptu Joane Knežević, dipl. glumice Akademije umetnosti u Beogradu, u četvrtak, 15.07. 202., u 19 časova.

Performeri:

Joana Knežević, Julie Le Lay, Olga Uzikaeva, Katarina Bućić, Vladimiri Čubrilo, Ana Obradović, Marija Stanković , Lidija Antonović

Muzika: Katarina Ranković

Ubijanje Snova (Killing Dreams vol.2) autorke  Joane Knežević, postavlja pitanja kako su naši snovi, želje, maštanja pa i potencijalne akcije efektirane raznim dogadjajima koji nam se ne planirano dešavaju u životu i istorjiskim kontekstima na koja nismo mogli da utičemo.

Joana kaže da je ideju za ovaj performans dobila u Los Andjelesu na završnjoj godini studija na CalArts-u. “ Izbombardovana strahovitim vestima tih dana, ovaj performans je na neki suptilan način bio moja refleksija na masovna ubistva u americkim školama i na brutalnost prekinutih dečijih snova. Jedan deo performansa je bio prikazan kao rad u nastajanju u The Mortuary -Little Death Sisyphus Camcorder. Kada sam odlučila da završima rad u Beogradu on je dobio još jedan sloj priče. Efektirana i prožeta idejama Zenitizma, odlučila sam se da mojoj ekipi izvodjača priključim i fragmente iz života/smrti Ljubomira Micića i na taj način postavim pitanje o egzistenciji intelektualaca juče, danas i sutra i napravim nenametljivu paralelu izmedju dece i umetnika koji su imali snove ali ih nisu do kraja odsanjali.”