NACIONALNA FILMSKA, TV I POZORIŠNA ŠKOLA IZ LOĐA GOSTUJE AKADEMIJI UMETNOSTI U BEOGRADU

 

Studenti i profesori Poljske Nacionalne filmske, televizijske i pozorišne škola iz Lođa /Republika Poljska/ sa kojom Akademija umetnosti u Beogradu saradjuje već godinama, bili su naši gosti od 12. do 16. novembra 2023. godine.

Tokom gostovanja naši partneri iz jedne od najprestižnijih umetničkih visokoškolskih ustanova u Evropi i svetu odigrali su dve predstave i prikazali odabrana filmska ostvarenja svojih studenata.

U pozorištu „Dadov“, 13. 11. 2023., studenti glume iz Lođa odigrali su predstavu „Dva bedna Rumuna koji govore poljski“, u 20 časova.

 

  

 

 

Foto: Nikola Spalević i Damjan Smičiklas

Spektakl „Hamlet“ izveli su dan kasnije, 13.11.2023., u Zvezdara Teatru, takodje u 20 časova. Dekanu Akademije iz Lodja, g. Piotru Seweryńskom i profesorki Marioli Kukoli Fotez uručena su priznanja i zahvalnice za dopinos zajednočkoj saradnji i unapredjenju odnosa dve visoko školske ustanove.

 

  

 

 

Foto: Teodora Radovanović

U sredu, 15. novembra, u velikoj sali Akademije 28 održani su filmski susreti na kojima je publika i naši studenti iz Beograda imala priliku da pogleda odabir najboljih filmova svojih kolega iz Poljske, sa njima razgovara i veruemo, ostvari dugoročna prijateljstva i kontakte.

 

 

Foto: Fedor Atanasković

Akademija umetnosti u Beogradu potpisala je Protokol o saradnji Visokom nacionalnom školom za film, televiziju i pozorište iz Lođa 2017. godine.

Osnovana 1948. godine, jedna je i od najstarijih filmskih škola na svetu, koja kroz svoju praktičnu nastavu godišnje producira oko 300 filmova različitih žanrova.

U svojoj 75 godina dugoj tradiciji Poljska nacionalna škola za film nagrađena je najvišim svetskim pirznanjima i nagradama na najvećim i najznačajnijim filmskim festivalima u svetu  / tri Oskara Američke filmske akademije, tri najviša priznanja na Filmskom festivalu u Kanu, Berlinu i Veneciji/.

Mlade umetnike iz čitavog sveta obrazuje u umetničkim oblastima: kamera, animacija, fotografija, scenario, režija, gluma i produkcija.

Predavači i profesori na Visokoj školi za film  su najeminentnija imena iz oblasti audio vizuelnih umetnosti poput čuvenih: Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzya Kawalerowicza, Vitoria Storaroa, Jerzya Mierzejewskog, Martina Scorsesea, Michaela Hankea i mnogih drugih.