Povodom godišnjice bombardovanja: Vreme kada smo bili 'zbijeni u jedno'

Povodom 19. godišnjice NATO bombardovanja Srbije dekan i profesor Akademije Dragan Elčić priseća se kako je tih dana funkcionisala naša instutucija:
“U to ‘nikoje vreme’ kada su bombe padale na naš Beograd, na Srbiju i Crnu Goru, mi na našoj Akademiji smo bili ‘zbijeni’ u jedno. Studenti su reagovali jedino onako i kako su mogli, umetnički. U tih 78 dana, nastalo je 6 kratkih dokumentaraca. Kao prirodni refleks na stanje u kome se zemlja našla. Te, 1999. godine na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojili smo i dve nagrade, za najbolji snimateljski rad i režiju. Prostorije nase Akademije bile su na usluzi vojnicima i policajcima na misiji odbrane nađe zemlje. Tih 78 dana, kao nikada do sada, disali smo jednim srcem ispunjenim ljubavlju i bolom, istovremeno. Danas to vrijeme mjerimo sjećanjem i ponosom”, kaže na kraju profesor Elčić.
Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine. Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.