Poziv studentima za učešće na Praškom kvadrijenalu

 

Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – Oistat centar za Srbiju, Novi Sad i Muzej primenjene umetnosti, kao organizatori raspisuju JAVNI KONKURS za učešće u STUDENTSKOJ SEKCIJI NACIONALNOG NASTUPA SRBIJE na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine.

 

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenskoj umetnosti. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do site-specific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice.

 

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. biće održano od 6. do 16. juna 2019. godine.

 

Tema nastupa za Studentsku sekciju za nastup Republike Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine je Samo(iz)gradnja.

Osim na Samo(iz)gradnju kao kontekst, nastup Srbije oslonjen je i na koncept Kvadrijenala koji akcenat stavlja na one autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu. U tom smislu, nastup Srbije posvećen je identifikaciji, mapiranju i predstavljanju autora, događaja, manifestacija i institucija koji u svom radu neguju ovakav pristup scenskom dizajnu i scenskom prostoru.

Prostorni koncept Kvadrijenala u kategoriji Studentske postavke zasnovan je na ideji kreiranja scenografskog pejzaža u kome nema granica između postavki, tj. u kome izložbeni zidovi ne dele teritorije, zemlje, ili nacije, podsećajući na to da je pozorište pre svega umetnost zajedničkog rada svih učesnika u procesu nastanka pozorišne predstave.

Konkursni materijal za učešće u studentskoj sekciji Praškog kvadrijenala moguće je preuzeti sa sajta Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (http://www.scen.uns.ac.rs/?p=27111).