Predavači i studenti Akademije umetnosti na najpoznatijem festivalu dokumentarnih filmova IDFA

Docentkinja Akademije umetnosti, dr Jovana Nikolić, predsednica IO DokSrbija, zajedno sa direktorom Filmskog centra Srbije, Bobanom Jevtićem, predstavlja delegaciju srpskih dokumentarista na IDFA. Naime, Filmski centar Srbije i Međunarodni festival dokumentarnih filmova Amstedam – IDFA, u saradnji sa udruženjem DokSrbija, organizuju specijalni edukativni program u okviru IDFAkademije (IDFAcademy). Na festivalu u Amsterdamu učestvuje i profesor filmske i TV režije Dejan Petrović sa dokumentarnim filmom Isti.
IDFA festival se ove godine održava od 15. do 26. novembra, a u programu IDFAcademy programa učestvovaće osamdeset autora i producenata iz celog sveta, među kojima i osam domaćih talenata: Aleksandra Mitrić Štifanić, Marija Stojnić, Miloš Ivanović, Miloš Ljubomirović, Nemanja Vojinović, Stefan Malešević, Nenad Milošević i Marta Popivoda, odnosno čak pola od ukupnog broja domaćih predstavnika su sadašnji i svršeni studenati Akademije umetnosti u Beogradu.
Učesnicima iz Srbije će ovo iskustvo doprineti u daljem profesionalnom razvoju, u smislu harmonizacije profesionalnih standarda sa dobrom međunarodnom praksom umrežavanja, internacionalizacije i sklapanja partnerstva ili koprodukcija. IDFA će tokom festivala ponuditi intezivni četvorodnevni trening na kome če filmski stvaraoci biti u prilici da sretnu mnogobrojne profesionalce iz domena dokumentarsitike sa kojima će razmeniti znanje. Učesnici će se upoznati sa novim stremljenjima u dokumentarnom filmu i tako ojačati za sadašnje i buduće projekte.