PROF. DR MILAN RADOVANOVIĆ UČESNIK TRIBINE „BIBLIJA IZMEĐU MITA I ARHETIPA“

 

Profesor Akademije umetnosti u Beogradu, dr Milan Radovanović govorio je na tribini „Biblija između mita i arhetipa“, 12. maja 2021. godine, u beogradskom Dom omladine.

Biblija je knjiga koja stoji u temlju hrišćanskog sveta i na bazi koje je obrazovana judeo-hrišćanska kultura u svojim različitim varijacijama. Ona je nezaobilazna i u današnjem, sve više sekularnom svetu.

Ipak, karakter njenih spisa, njihov žanr, verodostojnost i i pouzdanost, kao i aktuelnost njene poruke i danas su predmet rasprave kako u akademskim krugovima tako i u društvu uopšteno. I dok je jedni uzimaju kao osnovni (ili čak jedini) autoritet svog verskog (i ne samo verskog) života, drugi je odbacuju kao zbornik fikcija mitskog karaktera. Da li je ovakva polarizacija ispravna?

 

 

Na koji način nam prepoznavanje karakera biblijskih spisa može otvoriti uvid i njenu univerzalnu poruku i da li „mitska paradigma“ koja je prepoznatljiva u nekim od njenih pripovesti oduzima od pouzdanosti biblijskog teksta ili čini njenu poruku aktualnijom i vanvremenskom?

Profesor Radovanović pozvan je od strane Biblijskog instituta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i radi na projekatu prevođenja Biblije sa drevnih jezika na srpski jezik. Ovim projektom prvi put u našoj istoriji dobijamo integralan prevod Svetog pisma Starog zaveta na srpski jezik.