PROF. DR SAŠA BOŽIDAREVIĆ SA SRPSKIM UMETNICIMA OSNOVAO ANSAMBL  „SERBICA ORNAMETNICA“

ANSAMBL SERBICA ORNAMENTICA nastao je sa željom da afirmiše i na novi način obrađuje srpske tradicionalne (folklorne) melodije, kako one koje su već doživele stilizaciju u delima domaćih kompozitora, tako i one koje se s’ pravom mogu smatrati folklornim originalima.

Ovakav koncept okupio je afirmisane srpske umet­nike (operske pevače, instrumentaliste, kompozitore) muzičke pedagoge, teoretičare muzike i studente fakulteta muzičke umetnosti.

Sebica Ornamentica je startovala sa prvom kompozicijom Pete rukoveti Stvana Mokranjca „Konja sedlaš kud se spremaš?“, koja se vrlo retko izvodi u svojoj originalnoj verziji. Melanholija i melodičnost koja izvire iz teksta je samo jedan od razloga da se ova numera ponovo oživi i popularizuje.

Članovi ansambla su: dr Saša Božidarević, tenor, muzički teoretičar, redovni profesor Akademije umetnosti u Beogradu i Fakulteta umetnosti u Kosov­skoj Mitrovici; mr Jasmina Trumbetaš, sopran – prvakinja opere Narodnog po­zo­rišta u Beogradu; dr umetnosti Ana Gnjatović, aranžer, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici; dr um. Mina Ristić Jonić, pijanistkinja, Đorđe Milošević, violončelista; Jovana Lađević, klarinetiskinja i Grigorije Andrejević, perkusionista.

Muzički spot za prvu numeru koji je sniman u pozorištu “Duško Radović”, realizovan je uz podršku studenata i profesora Akademije umetnosti u Beogradu:

Andjela Tončev, scenario i režija;

Ana Dostanić, direktorka fotografije;

Rastko Ubović, montaža;

Aleksa Mirosavljević, kolor korekcija;

Luka Djudja Vladisavljević, snimatelj;

Andrija Santibanez Božić, asistent kamere,

mr Boris Šurlan, prof. Akademije umetnosti u Beogradu dizajn zvuka i Ognjen Vidaković, asistent.

Ovu priču su ispred kamere realizovali baletski igrači – Nikola Pavlović, Alisa Oravec i Marija Trifunović.

Spot je na YouTube kanalu ansambla https://www.youtube.com/watch?v=BN-XS-OckUk