STUDENTI AKADEMIJE U GALERIJI SANU NA IZLOŽBI MIĆE POPOVIĆA

 

U okviru predmeta Uvod u kulturu i umetnost studenti Akademije umetnosti u Beogradu posetili su izložbu Miodraga Miće Popovića, u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

SANU obeležava stogodišnjicu rođenja umetnika i akademika Miodraga Miće Popovića izložbom radova iz svih faza njegovog slikarskog opusa koji ukazuju da je Popovićevo slikarstvo bilo istraživački otvoreno za nove formalne podsticaje i istovremeno vezano za umetničku tradiciju, a permanentno kritički nastrojeno prema dominantnim estetičkim normama i političkoj ideologiji Titove Jugoslavije.

Popovićev opus imao jedan postojani centar, a to je – istina, pre svega o običnom čoveku i njegovoj sudbini u konkretnom istorijskom vremenu i sredini.

Za naše studente bilo je važno da spoznaju promene na planu formalnog slikarskog jezika: počev od reafirmacije međuratnog “poetskog realizma” ili intimizma, preko simboličkog govora, asocijativne i enformelne apstrakcije, do figuracije u duhu pop znaka i postmodernističkog simulakruma.

Postavka izložbe “Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune” upotpunjena je filmovima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao i vizuelnim materijalom iz produkcije RTS-a i TV Novosti.

Stručno vođenje kroz postavku radili su naši profesori dr Milan Radovanović i mr Iva Ljesar.