Studenti i dekan Akademije umetnosti na sarajevskom "Prvom kadru"

Jedanaesti Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, čiji je ovogodišnji predsednik žirija dekan i profesor na katerdi za filmsku i TV režiju Akademije umetnosti u Beogradu  Dragan Elčić, biće održan od 6. do 10. Novembra 2017. godine u Istočnom Sarajevu. 
“Prvi kаdаr” je Međunarodni festivаl krаtkog igrаnog i dokumentаrnog filmа, koji je nastao sa ciljem edukаcije mlаdih i аfirmаcije regionalnog filmskog stvаrаlаštvа. U okviru realizacije svoje edukativne misije festival organizuje posete publike. Organizovanim posetama se ostvaruje mogućnost da se mladi upute u filmski izraz vršnjaka, kao i profesionalaca iz regiona i inostranstva, ali i da se upoznaju se sa brojnim filmskim školama. Posebnost ovogodišnjeg festivala je u tome što će publika imati priliku da vidi filmove nagrađene na najznačajnijim svjetskim i regionalnim festivalima: IDFA, Lokarno, Tesaloniki, Кan, Berlinale, Lajpcig, SFF, Beldoks i drugih.
Na ovogodišnji konkurs Festivala stiglo je 625 filmova iz celog sveta, a odabrani filmovi će biti prikazani u 5 festivalskih selekcija. Autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa (za filmove u studentskim selekcijama) , Pečat „Kneza Pavla“ (za ostale festivalske selekcije) i Gran pri (za najbolji film festivala) . Na festivalu će učestvovati i studenti Akademije umetnosti u Beogradu, bivši i aktuelni diplomci: Stefan Krasić sa kratkim igranim filmom PO SUNCU HODA , Dušan Golubović, sa kratkim igranim filmom EPITAF” I Hadži-Aleksandar Đurović, sa kratkim igranim filmom “DODIR NA BOL” .
Veče laureata,  posvećeno radu prof. Dragana Elčića, je na repertoaru 7. Novembra u 19h. Tom prilikom će biti prikazani njegovi filmovi: KOLO, TRAG, ŽIVOT, CUSARE TUSIBE, PUSTE RUKE.
11 PRVI KADAR POSTER 2017 B1 BW