SV. SAVA ZAŠTITNIK PROSVETNIH USTANOVA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 27. januara slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnik je prosvetnih ustanova. Današnji dan se u školama u Srbiji obeležava kao školska slava.

Dekan Akademije umetnosti u Beogradu prof. Dragoljub Elčić povodom ovog velikog praznika poručuje:

Poštovani studenti, drage koleginice i kolege,

Ovaj praznični dan posvećen je jednoj od najvažnijih ličnosti, utemeljitelju obrazovanja, državnosti i kulture u Srbiji,  prvom arhiepiskopu, zakonodavcu, književniku i prosvetitelju – Svetom Savi.

Već osam vekova stvaramo, govorimo i pišemo, posvećujemo mu pesme, iznova izučavamo njegov životni put i delo, posvećujemo mu hramove, trgove i ulice.

Šta je to večno u njegovom liku, šta ga čini neprekidno živim u umovima i srcima pokoljenja, te mu narod poklanja sve nalepše, najumnije, najčistije i najdraže što ima?

Životno delo Svetog Save viševekovna je civilizacijska vrednost.Njemu posvećen praznik je prilika da se osvrnemo na našu istoriju, ali i da pogledamo u našu budućnost. Istrajnost na putu daljeg usavršavanja obrazovnog sistema jeste pravi nači da dostojno nastavimo najbolju prosvetiteljsku tradiciju koju je on postavio i utemeljio.

Obrazovanje koje oplemenjuje duh nema cenu.

Uz najbolje želje, srdačno vam svima čestitam praznik rečima samog Svetog Save: „Na svim svojim putevima znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati.“

SREĆNA ŠКOLSКA SLAVA SVETI SAVA!