“SVETA PETKA KRST U PUSTINJI“ HADŽI ALEKSANDRA ĐUROVIĆA NAJBOLJI FILM NA 9. KRAGUJEVAČKOM ŠIFF-u

Kragujevačka publika izglasala je u okviru 8. Šumadijskog internacionalnog filmskog  festivala pobednika – film „Sveta Petka – krst u pustinji”, debitantsko dugometražno ostvarenje dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu, Hadži Aleksandra Đurovića.

Našem reditelju je uručena Nagrada publike grada Kragujevca – „Hrastov list”.

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i, nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put, od obične devojke do jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki hrišćanstva i pravoslavlja.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme ovog filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Festival je održan u Kragujevcu od 07. do 10. decembra 2023. godine, pod sloganom „Vodim te na film”. U takmičarskom programu prikazano je 9 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

https://www.danas.rs/kultura/sveta-petka-krst-u-pustinji-najbolji-film-po-odluci-publike-na-8-kragujevackom-siffu/