“Teslin narod” Željka Mirkovića premijerno u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Teslin narod” Željka Mirkovića, diplomiranog reditelja Akademije umetnosti u Beogradu, održaće se u subotu, 27. oktobra, u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Film “Teslin narod” nam otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije Sjedinjenih američkih država.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.  

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju Amerike.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi “100 znamenitih Amerikanaca”, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.