TRI NAGRAĐENA FILMA STUDENATA AKADEMIJE NA FESTIVALU „PRVI KADAR 2022.“

Žiri 16. Međunarodnog filmskog festivala “PRVI KADAR” u sastavu: prof. Dragan Elčić – predsednik, Srđan Savić i Hadži- Aleksandar Đurović – članovi, doneo je jednoglasno odluke o ovogodišnjim nagradama:

KAPIJA ZVORNIKA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljena je za dva filma među kojima je film „PRILAGOĐENI”, reditelja Dejana Petrovića, dipl. reditelja i profesora na Akademiji umetnosti u Beogradu!

U obrazloženju se navodi da  „Oba filma odlikuje konsekventan rediteljski postupak, dosledonst u stilizaciji i nenametljiva artistička virtuoznost.“

PEČAT KNEZA PAVLA RADENOVIĆA  ZA NAJBOLJI FILM U SELEKCIJI „TV U FOKUSU” dodeljena je filmu

„VOJNIČKE LJUBAVI ZAUVEK“, Željka Mirkovića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu!

U brazloženju žirija piše: “U filmu “Vojničke ljubavi zauvek”, reditelj Želko Mirković nepretencioznim, ali inventivnim rediteljskim postupkom i iskrenom emocionalnošću uveliko nadgrađuje naizgled konvencionalnu temu vojničkih sećanja.”

FILMSKU KLAPA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI DOKUMENTARNI FILM U SELEKCIJI „NOVI POGLEDI” odneo je film: „PROLEĆE”, Viktora Horvata, studenta IV godine katedre za Filmsku i televizijsku režiju, Akademije umetnosti u Beogradu.

U obrazloženju se kaže: “Film “Proleće” prikazuje jesen života kod stanara jednog staračkog doma i na metaforičan način pronalazi dašak proleća i tragove životne radosti I u trećem dobu.”

  1. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” održan je od 21. do 23. decembra 2022. godine u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.