Biografija autora:

Vojin Vasović, filmski i pozorišni reditelj, rođen je u Kragujevcu 1985. godine. Završio je master ekperimentalne pozorišne režije u “Centru za studije drame i pozorišta” Univerziteta u Torontu i osnovne studije TV režije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Radi aktivno na filmu i u pozorištu od 2002. godine, a od 2011. je član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Dobitnik je mnogih nagrada za režiju, scenski pokret i dizajn svetla (“Poseta staredame”, “Me, myself and I”, “Senka o meni”, itd).

Režirao je preko 40 pozorišnih predstava u Srbiji i Kanadi. Sezone 2017-2018 u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu je režirao mjuzikl “Džast merid”. Njegovi filmovi (“Dašak”, “Grupni portret s leđa”, “Svakih pet minuta”) bili su uvršćeni u selekciju mnogih internacionalnih festivala na kojima su osvojili preko pedeset priznanja.

Piše scenarija, drame i radio-drame, koje je producirao Radio-Beograd (“Ja hodu u raj”, “Sujeverna priča”, “Šta sanjaju slonovi”, itd). Bio je učesnik Berlinale Talent kampusa u okviru filmskog festival u Berlinu 2012, Cinema City Talents u okviru Cinema City festival u Novom Sadu 2014, kao i CEE Animation Workshop, tronedeljnog programa za razvoj dugometražnog animiranog filma 2018/2019 u Ljubljani, Budimpešti i Trebonu.

Producent je i reditelj “To Blink Animation Studia”, filmske kuće bazirane u Kragujevcu i Torontu. Umetnički je direktor i reditelj trupe Ars Mechanica, eksperimentalne kompanije koja uspešno izvodi predstave u Evropi i Kanadi. Od 2017. je asistent profesora filmske režije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Njegov kratki film “Bio dvaput jedan kralj” su podržali Filmski centar Srbije, kao i Umetnička veća Kanade, Toronta i Ontarija, bio je izabran u 20 najboljih projekata Evropre u okviru European Short Pitch 2015. u organizaciji NISI MASA. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu animacije u Otavi, a trenutno je na svojoj festivalskoj turneji gde je osvojio 24 međunarodnih priznanja.

Za projekat svog prvog igranog dugoematražnog filma “Kraj sveta” dobitnik je nagrade za najbolji pitch dugometražnog filma nacionalne selekcije FEST FORWARD u okviru 46. FEST-a u Beogradu. Sa ovim projektom Vojin Vasović predstavlja Srbiju u okviru prestižnog programa za razvoj debitantskih filmova First Film First 2018/2019.

Razvoj njegovog dugometražnog animiranog filma “Bio dvaput jedan kralj” podržao je Filmski centar Srbije i MEDIA program (Creative Europe), što ga čini prvim animiranim projektom iz regiona koji je dobio ovu vrstu podrške.