Za predmet “Uvod u kulturu i umetnosti” predviđene su vježbe koje ćemo u ČETVRTAK…

 

Poštovane i drage koleginice i kolege,

planom i programom za predmet “Uvod u kulturu i umetnosti” predviđene su vježbe koje ćemo u ČETVRTAK, 12.10.2023.godine u 9.45 časova, odžati  u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), u kojoj se čuva više od 100.000 filmkih kopija, hiljade  filmskih plakata i više hiljada predmeta sedme umjetnosti.
Nova stalna postavka u Jugoslovenskoj kinoteci – “Naš  muzej filma” obuhvata dragocjene eksponate iz istorije i predistorije filma koji će nam pomoći da na najreprezentativniji način sagledamo razvoj domaće filmske umjetnosti.

Postavka, pored predmeta iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla  Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih  značajnih filmskih umjetnika, baštini Carsku panoramu iz 1880. godine, Edisonov kinematoskop, kameru braće Limijer iz 1896. godine, prvu filmsku kameru braće Pate iz 1903. godine, kameru Mihaila Mihailovića – Mike Afrike iz 1908. godine, štap  velikana nijemog filma – Čarlija Čaplina…

Studenti koji nisu bili u prilici da posjete izložbu fotorafija studenta sve četri godine studija Katedre za Fotografiju i kameru naše Akademije, imaće priliku da istu, nakon predavanja, posjete u Galeriji Jugoslovenske kinoteke.

Svi zainteresovani studenti su dobrodošli!